Grote aantallen Carambola-fruitvliegen in Saramacca
30 Oct 2019, 08:41
foto
Medewerkers van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij volgen een 8-daagse training over het bestrijden van de Carambola-fruitvlieg. (Foto's:LVV/NII)


In het district Saramacca, ressort Dirkshoop, komen grote aantallen van de Carambola fruitvlieg voor. Dit blijkt uit voorlopige resultaten van gedane proeven met fruitvliegvallen. Een team van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), volgt een 8-daagse training voor het uitroeien van deze vlieg. De training wordt verzorgd door een delegatie van 8 Brazilianen.

In het kader van de training waren fruitvliegvallen gezet. Bij het ledigen van de vallen bleek dat de vlieg in grote aantallen aanwezig is. De training ‘Eradiceren en beheersing van de Carambola-Fruitvlieg’, leert de groep LVV’ers het verantwoord bestrijden van deze fruitvliegsoort. LVV-minister Rabin Parmessar zegt dat de uitroeiing en bestrijding van de fruitvlieg belangrijk is voor de fruitproductie en export van fruit uit Suriname. Hij doet een oproep aan de samenleving om mee te helpen bij het bestrijden van de fruitvlieg.

De Carambola-fruitvlieg vormt een desastreuze plaag binnen de fruitsector, zegt de voorlichting van LVV. Het veroorzaakt samen met andere fruitvliegensoorten directe schade aan enkele fruitsoorten wat leidt tot verminderde productie en vruchtkwaliteit. De training is de derde in dit verband. Suriname heeft in 2014 een bilaterale overeenkomst getekend met Brazilië ter ondersteuning van acties, om de Carambola-fruitvlieg te bestrijden en uit te roeien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May