Sapoen: HVB beslist niet kansloos
29 Oct 2019, 13:26
foto
Drie toppers van HVB, Mike Noersalim (voorzitter), politiek leider Raymond Sapoen en Assembleelid Diepakkoemar Chitan. (Foto's: René Gompers)


De Hervormings- en Vernieuwsbeweging (HVB) heeft maandag haar tweejarig bestaan gevierd met een dankdienst. Benadrukt is dat de partij voor regeermacht gaat. “Wat onze kansen zijn? Laat me u vanavond zeggen: we zijn beslist niet kansloos,” zegt politiek leider Raymond Sapoen resoluut. “We hebben misschien  geen volle wapenkamer maar wel voldoende munitie voor de komende verkiezingen.”

De bijeenkomst is gehouden in het partijcentrum aan de Benjaminstraat, niet ver van Ocer. De avond is geopend met geestelijken die  vurig hebben gebeden voor “wijsheid, om door de strijd te komen en voor een plek in de regering.” Er is ook een aantal certificaten en oorkondes uitgereikt aan de leden die verschillende trainingen in stad en district verzorgen. Er is stilgestaan bij het ontstaan van de partij en het groter doel: het schip Suriname na de averij van 2015  in rustig vaarwateren brengen en houden.

In 2015 zijn Sapoen en Diepakkoemer Chitan kort na  de verkiezingen van 2015, met twee zetels van de  Pertjajah Luhur weggelopen. Ze hebben een eigen fractie in De Nationale Assemblee gevormd die pro regering optreedt. Twee jaar geleden is de 'Hervormingsbeweging' zoals dat werd gedefinieerd, een politieke partij. De proclamatie is groots geweest in Wanica. “De algemene conclusie was dan ook dat het geen gewone oprisping was van een van de zovele politieke partijen, maar een van een heel ander kaliber,” zegt Sapoen. “Velen die hadden gedacht dat het tot een kleine opportunistische vriendenclub van Noersalim of Sapoen beperkt was, zijn compleet verrast geworden door onze statement twee jaar geleden.” 



HVB-voorzitter Mike Noersalim benadrukt dat 2020 geen eindbestemming is maar een meetmoment, om na te gaan hoeveel mensen nog achter de beweging staan. Hij drukt de leden op het hart om zich te houden aan de 4G van HVB. “Geloof, Geduld, Geloofwaardigheid, Getrouwheid aan de idealen van de partij,” licht hij toe. Het gaat erom dat een HVBer zo trouw en betrouwbaar moet zijn dat de leden zelfs geen pakketten of cadeautjes tijdens de verkiezingscampagnes van andere partijen zullen aannemen om toch anders te gaan stemmen.  “Neem de 4G, deze waarden en normen,  mee naar je huis zodat we het zullen halen,” roept Noersalim op. “God zij met ons Suriname. Een psalmist zegt ook: Indien de Heer het huis niet bouwt, vergeefs zwoegen de bouwers.’ Dus mensen, laat ons niet tevergeefs zwoegen.” 

Sapoen deelt mee dat de HVB waakt over het welzijn van het land. “De afgelopen vier jaren heeft de HVB zich als waardige en betrouwbare partner opgesteld met maar één doel voor ogen: het schip moet na de grote averij in 2015 in rustige vaarwateren terugkeren. Dat is onze hoofddoel nog steeds. Al het andere is van ondergeschikt belang. We gaan altijd ons punt blijven maken waar wij vinden dat zaken niet correct verlopen en het schip weer schade kan worden aangericht.” 

Die opstelling is niet een gemakkelijke, deelt Sapoen mee. “Vooral waar je elke dag zal moeten skipperen tussen ‘lansbelang en partijbelang. Maar we hebben ons er door geslagen tot nu toe. Ik zeg tot nu toe omdat ik niet weet wat het morgen of overmorgen zal zijn. Maar het is ons allemaal aangeraden om alert te blijven en voorbereid te zijn op alles.” 

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May