Uruguay: Presidentsverkiezing naar tweede ronde
29 Oct 2019, 06:38
foto
Luis Lacalle Pou (l) en Daniel Martínez (r) zullen het in tweede ronde tegen elkaar opnemen op 24 november. (Foto: AFP)


De kandidaat voor de centrumlinkse Broad Front-coalitie in Uruguay, Daniel Martínez, heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij haalde echter minder dan de 50% die nodig is om regelrecht te winnen. Martínez zal het op 24 november in de tweede ronde opnemen tegen Luis Lacalle Pou van de conservatieve Nationale Partij. Van Lacalle Pou wordt verwacht dat hij de steun wint van enkele van de lager geplaatste presidentskandidaten. Die steun kan voldoende zijn om hem in de tweede ronde voor Martínez te plaatsen.

Martínez (62) is voormalig burgemeester van Montevideo en voormalig minister van Industrie, Energie en Mijnbouw. De ingenieur, voormalige socialistische activist en een pro-business engineer, wordt gezien als iemand met een wijde aantrekkingskracht. Hij heeft meer bewakingscamera's en gemeenschapspolitie beloofd om criminaliteit aan te pakken.

Lacalle Pou (46) is sinds 1999 lid van het Congres. Hij was toen 26 jaar. Hij is de zoon van de voormalige Uruguayaanse president Luis Alberto Lacalle Herrera, die regeerde van 1990 tot 1995. Hij staat bekend als conservatief en zeer professioneel. De kandidaat van de Nationale Partij wil meer politie op straat zetten, maar wil ook de hoge kosten van levensonderhoud aanpakken door bezuinigingsmaatregelen. Hij heeft kritiek geuit op de "roekeloze uitgaven" van vorige regeringen.

Zowel Lacalle Pou als Martínez zullen de komende weken de steun proberen te krijgen van de kiezers die in de eerste ronde hun stem hebben uitgebracht voor kandidaten die nu zijn uitgeschakeld. Lacalle Pou is vastbesloten om verandering in Uruguay te brengen na meer dan 14 jaar van Broad Front- regeringen. Hoewel hij in de eerste ronde achter Martínez kwam, zei de conservatieve kandidaat dat de kiezers 'een duidelijke boodschap hadden gestuurd' dat ze een andere regering wilden.

Het conservatieve congreslid heeft al gesproken met verslagen presidentskandidaten Ernesto Talvi, Guido Manini Ríos en Edgardo Novick, en is zeker van hun steun voor de tweede ronde. Martínez feliciteerde zijn rivaal met het behalen van de tweede ronde, maar zei dat hij de agenda van het Broad Front zou voortzetten "om rijkdom te verdelen en een land van rechtvaardigheid te zijn".

De uitdagingen van de nieuwe president zijn de economie en de werkloosheid in het land. In een  enquête beoordeelden slechts 22% van de burgers de economie als goed. Criminaliteit domineerde ook veel van de pre-verkiezingsdebatten, nadat het aantal moorden vorig jaar met 46% steeg.

Een referendum over strengere veiligheidsmaatregelen, waaronder de oprichting van een Nationale Garde in militaire stijl, werd tegelijkertijd met de verkiezingen gehouden, maar bleef steken bij 50% van de stemmen die nodig waren om het erdoor te krijgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May