Beroerte tweede belangrijke doodsoorzaak wereldwijd
29 Oct 2019, 04:41
foto


Beroerte is wereldwijd de tweede belangrijke doodsoorzaak, zegt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Op de eerste plaats staan hartziekten. Maar in Suriname is beroerte zelfs de allerbelangrijkste doodsoorzaak, terwijl Surinamers in Nederland ook hogere cijfers vertonen voor beroerte in vergelijking met andere populaties. Dit blijkt uit het rapport van Healthy Life in Suriname (HeliSur).

Elk jaar wordt op 29 oktober – Wereld Beroerte Dag - extra aandacht besteed aan de oorzaken, gevolgen en het voorkomen van beroertes. Het thema dit jaar is Life after Stroke. Volgens de WHO is de toename van het aantal volwassenen met hoge bloeddruk direct gekoppeld aan de incidentie van sterfgevallen door hartaandoeningen en beroertes, twee van de grootste moordenaars ter wereld. Wereldwijd zijn cerebrovasculaire ongevallen, zoals beroerte wordt genoemd, de derde belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Ook is gebleken dat hoge bloeddruk de belangrijkste factor is waarmee het aantal invaliditeitsgerelateerde sterfgevallen wereldwijd kan worden verminderd.

Beroerte, dementie en depressie
Beroerte is de plotselinge dood van sommige hersencellen als gevolg van zuurstofgebrek, wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen verloren gaat door verstopping of scheuren van een slagader naar de hersenen. Het is ook een belangrijke oorzaak van dementie en depressie. Het HeliSur-onderzoek, dat in 2016 in het medisch tijdschrift Neurology Asia werd gepubliceerd, stelt dat wereldwijd 70% van de beroertes en 87% van beroerte-gerelateerde sterfgevallen voorkomen in lage- en middeninkomenslanden. 

Groeiende crisis
In de afgelopen vier decennia is de incidentie van beroertes in lage- en middeninkomenslanden meer dan verdubbeld. In deze decennia is de incidentie van beroertes met 42% gedaald in landen met een hoog inkomen. Beroerte komt gemiddeld vijftien jaar eerder voor bij mensen die in lage- en middeninkomenslanden wonen, vergeleken met mensen in  hoog inkomenslanden. Het veroorzaakt ook meer sterfgevallen. Beroertes treffen vooral individuen op het hoogtepunt van hun productieve leven. Ondanks de enorme impact op de sociaaleconomische ontwikkeling van landen, heeft deze groeiende crisis tot op heden zeer weinig aandacht gekregen.

Hoge prevalentie beroerte
Met behulp van de zelfgerapporteerde gegevens uit de HeliSur-studie (Prevalence of self-reported stroke in association with ethnic background within a multi-ethnic population in Paramaribo, Suriname: Results from the HeliSur study) hebben de onderzoekers de prevalentie van beroerte bepaald bij 1.478 personen. De kansen voor een beroerte bij Javanen, Marrons en Creolen werden afzonderlijk vergeleken met de kansen bij Hindoestanen. Uit de resultaten blijkt dat de algemene prevalentie van beroerte in stedelijk Suriname 2,98% is. Hindoestanen rapporteerden de hoogste prevalentie van beroerte (4,1%) in vergelijking met de Javanen (2,0%), Creolen (3,6%) en Marrons (1,8%). Het rapport concludeert dat de prevalentie van beroerte hoog is in stedelijk Suriname.

Risicofactoren
De risicofactoren voor een beroerte zijn vergelijkbaar met die voor coronaire hartziekten en andere vaatziekten. Effectieve preventiestrategieën omvatten de belangrijkste aanpasbare factoren zoals hypertensie, verhoogde lipiden (hoog cholesterolgehalte) en diabetes. Risico's als gevolg van leefstijlfactoren kunnen ook worden aangepakt: roken, lage lichamelijke beweging, ongezond voedingspatroon en abdominale obesitas. Combinaties van dergelijke preventiestrategieën zijn effectief gebleken bij het verminderen van sterfte als gevolg van een beroerte.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May