Irak stelt avondklok in, protesten duren voort
28 Oct 2019, 22:41
foto
Scholieren scanderen slogans terwijl ze deelnemen aan een protestactie over corruptie, gebrek aan werkgelegenheid en gebrekkige openbare diensten, nabij het Governementsgebouw in Basra, Irak. (Foto's: Reuters)


De Iraakse autoriteiten hebben een avondklok in de hoofdstad Baghdad ingesteld op de vierde dag van een nieuwe golf van anti-regeringsprotesten. Beweging van voertuigen en voetgangers is tussen 00:00 en 06:00 tot nader order verboden.

De avondklok werd ingesteld nadat vijf demonstranten maandag naar verluidt waren vermoord in Baghdad. Landelijk zijn meer dan 220 personen sinds 1 oktober omgekomen, toen mensen meer banen eisten, een einde aan corruptie en betere openbare diensten.

Premier Adel Abdul Mahdi heeft beloofd hervormingen door te voeren. Maar de demonstranten blijven vastbesloten om te proberen zijn regering weg te jagen. Minstens 74 mensen werden gedood en 3.500 anderen raakten gewond tijdens het weekend toen de protesten werden hervat in Baghdad en elders, na een pauze van twee weken die volgens de organisatoren was genomen om de leiders van Irak tijd te geven om te reageren op hun eisen.

Maandag bleven demonstranten het centrale Tahrir-plein in Baghdad bezetten en  veiligheidstroepen vuurden traangas af om elke poging om een ​​brug over te steken naar de versterkte Green Zone, waar regeringsgebouwen en buitenlandse ambassades staan, af te breken.

Elders in de stad werd naar verluidt ook traangas gebruikt om schoolkinderen en universitaire studenten te verspreiden die hun lessen boycotten om aan de demonstraties deel te nemen, ondanks een waarschuwing van Abdul Mahdi om "weg te blijven".

De avondklok kan betekenen dat veiligheidstroepen zullen proberen de menigte op het Tahrir-plein 's nachts uiteen te drijven. Maar een demonstrant vertelde persbureau Reuters: "We blijven hier tot de laatste dag, zelfs als er duizend martelaren zijn."

Ondertussen zei de premier in een Facebook (fb)-bericht dat hij de speciale vertegenwoordiger van de VN voor Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, had verteld dat personeel van veiligheidstroepen "strikte richtlijnen had gekregen om het recht op vreedzame protesten te beschermen". Volgens het fb-bericht vertelde Abdul Mahdi haar ook over de "dringende beslissingen en stappen die zijn gezet" om aan de eisen van de demonstranten te voldoen.

Na de eerste golf van protesten beloofde de premier een herschikking van het kabinet door te voeren en de salarissen van hooggeplaatste ambtenaren te verlagen. Hij zei ook dat hij $ 66 miljoen zou toewijzen om de werklozen te ondersteunen, trainingsprogramma's voor jongeren op te zetten en 100.000 huizen in arme gebieden te bouwen.

Op maandag stemden parlementsleden om alle provinciale en lokale raden buiten de Koerdistan-regio te ontbinden, "alle privileges" van de president, premier en parlementsvoorzitter in te trekken en een commissie te vormen om de grondwet te wijzigen.

De maatregelen werden echter door Shia-geestelijke Moqtada Sadr, die het grootste blok in het parlement controleert en vervroegde verkiezingen wil, afgedaan als een "schijnvertoning".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May