Haïti: Twee doden bij gewelddadige politie-protesten
28 Oct 2019, 18:48
foto
Een man gooit een plastic zak naar een vuur waar een lijk brandt tijdens gewelddadige protesten in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


Twee mensen werden zondag gedood toen honderden politieagenten en hun aanhangers demonstreerden in de hoofdstad van Haïti voor betere salarissen voor rechtshandhaving, zei de politie. Er waren ook anti-regeringsdemonstranten op straat.

Het eerste slachtoffer werd neergeschoten tijdens een protest waarbij werd geëist dat president Jovenel Moise aftrad. De man die het vuur op de menigte betogers opende, werd doodgeslagen en vervolgens verbrand door demonstranten.

"Een onbekend persoon werd doodgeschoten", zei de Haïtiaanse politie in een verklaring. "De boze menigte stak zijn aanvaller in brand." Met hun gezichten verborgen schoten verschillende politieagenten in de lucht bij de anti-regeringsdemonstranten.

Verschillende grote uitbarstingen van geweervuur ​​van niet-geïdentificeerde personen werden toen direct naast het gebied waar demonstranten marcheerden gehoord. Voorafgaand aan de protesten hadden politieagenten hun grieven gepresenteerd op het hoofdkantoor van de Haïtiaanse nationale politie.

"Onze lonen zijn ellendig. We hebben geen verzekering. We hebben een verzekeringskaart, maar in elk ziekenhuis waar we naartoe gaan, moeten we betalen," vertelde een gemaskerde politieagent aan AFP en vroeg anoniem te blijven uit angst voor represailles.

Zoals ze gedurende twee maanden hebben gedaan, eisten presidentiële tegenstanders dat Moise ontslag zou nemen. Ze werden vergezeld door enkele kerkgangers die uit de mis kwamen.

Sinds Moise aan de macht kwam in februari 2017, moet hij de woede onder ogen zien van een oppositiebeweging die weigert zijn overwinning te erkennen in een verkiezing die algemeen als dubieus wordt beschouwd. De woede laaide eind augustus op door een landelijk tekort aan  brandstoffen. De protesten zijn sindsdien gewelddadig geworden.

Maar nog voordat deze crisis uitbrak, werd Moise beschuldigd van corruptie. Een rekenkamer onderzoek naar twee miljard dollar aan hulp van een Venezolaans oliefonds wees uit dat bedrijven die door Moise werden geleid voordat hij president werd "in het centrum van een verduisteringsschandaal waren".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May