DOE praat met Franse ambassadeur over milieucatastrofe
28 Oct 2019, 14:44
foto
De Franse ambassadeur Antoine Joly en DOE-voorzitter Steven Alfaisi begroeten elkaar. (Foto: DOE)


DOE-voorzitter Steven Alfaisi heeft vrijdag een tweede gesprek gehad met de Franse ambassadeur Antoine Joly over milieucatastrofe aan de gezamenlijke grens. De vervuiling aan voornamelijk de Surinaamse kant van de Marowijnerivier met modder, vergiftiging met kwik en de vernietiging van de rivier-oever door goudmachines, zijn zorgwekkend. Alfaisi benadrukte in het gesprek dat DOE voorstander is van de ontwikkeling van een groene economie. De partij wil de mensen in de kleine goudmijnbouwsector bewust maken van de schadelijke effecten van goudwinning. 

Ook de lokale bewoners wil DOE doelgerichte programma's aanbieden over hun veiligheid, hun gezondheid, maar ook hun toekomst. Naast deze bewustwordingsprogramma’s moeten er samen met de mensen projecten worden ontwikkeld voor alternatieve activiteiten, waarmee zij inkomsten kunnen genereren. DOE wil de goudwinning en vooral de klein-goudmijnbouw reguleren zodat milieu-vriendelijker kan worden gewerkt en de schade beperkt wordt tot bepaalde gebieden. Goudwinning met kwik en in rivieren, kreken en meren moet volgens de partijvoorzitter worden uitgebannen. 

Bij de eerste ontmoeting, waar ook bestuurslid van DOE Andrew Baasaron aanzat, is in het algemeen van gedachte gewisseld over de ontwikkelingsvisie van de partij. Aan de orde kwam onder andere de gezamenlijke uitdagingen als grenslanden, de grensproblematiek vooral rond de kleine goudwinning, Suriname als doorvoer land van drugs naar Europa en de mogelijkheden voor duurzame samenwerking tussen Suriname en Frankrijk. De ontmoeting is aangevraagd door de voorzitter van DOE, zegt de partij in een persbericht. 

Alfaisi gaf aan dat zijn partij onmacht en frustraties vermoedt aan de Franse zijde. Hij wees op de trage gang aan de Surinaamse zijde om het probleem rond de skalians die goud mijnen in de grensrivieren en aan de oevers van deze rivieren, aan te pakken. Hij gaf ook aan dat binnen de eigen invloedssfeer en mogelijkheden zijn partij zich blijvend zal inzetten om dit probleem aan te pakken. Omdat anders, dit tot een grotere milieu- en gezondheidscatastrofe zal leiden voor beide landen.  
Ambassadeur Joly heeft notitie genomen van de visie van de partij. De Franse overheid zal samen met haar Surinaamse counterparts blijven zoeken naar een oplossing voor deze problematiek. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May