Jogi: CBvS moet samenleving gerust stellen; nationaal belang
27 Oct 2019, 00:01
foto
Assembleelid Mahinder Jogi


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) verwacht dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de samenleving geruststelt over dat het Nederlandse Openbaar Ministerie drie handelsbanken als verdachten ziet in de aanhouding van de 19.5 miljoen euro. Het gaat om drie grote banken - De Surinaamsche Bank, de Hakrinbank en de Finabank - benadrukt Jogi tegenover Starnieuws. Hij wijst erop dat de hele samenleving betrokken is bij deze situatie. Het gaat om een nationale aangelegenheid. 

"Wanneer deze banken in problemen komen, zal het hele financiële systeem van Suriname hieronder te lijden hebben, voert het Assembleelid aan. "Ik hoop dat de samenleving de juiste informatie krijgt, waardoor mensen geen paniek kunnen zaaien. De banken vallen onder toezicht van de CBvS. De geldzending heeft ook plaatsgevonden onder leiding van de moederbank, die een autonome status heeft, benadrukt het Assembleelid. Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie bestaat het vermoeden dat de verdachten betrokken zijn bij witwassen van geld. 

Naast de drie banken zijn ook vijf cambio's, waar euro's opgekocht zijn, ook als verdachten aangemerkt. Het Nederlandse  Openbaar Ministerie is na anderhalf jaar gekomen met verdachten. Aanvankelijk werd niemand verdacht. Suriname had een klaagschrift ingediend bij de Nederlandse rechtbank over de aanhouding van de geldzending. Nu de zaak op 5 november in behandeling wordt genomen, zijn de drie handelsbanken en vijf cambio's aangemerkt als verdachten. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May