Irak: Protesten worden gewelddadig, meer dan 60 doden
27 Oct 2019, 06:34
foto
Bijna 200 mensen zijn omgekomen en duizenden zijn gewond in Irak sinds anti-regeringsprotesten op 1 oktober zijn uitgebroken. (Foto's: Reuters)


Meer dan 60 mensen zijn omgekomen in hernieuwde anti-regeringsprotesten in Irak. Er zijn zaterdag botsingen uitgebroken toen demonstranten hun woede op de regering en paramilitaire kantoren richtten. Het dodental van protesten deze maand is gestegen tot 220, waaronder tientallen doden sinds vrijdag toen overheidsgebouwen en kantoren van facties van de paramilitaire troepen van Hashed al-Shaabi in brand werden gestoken.

De demonstraties braken voor het eerst uit op 1 oktober, met demonstranten die tekeer gingen tegen corruptie en werkloosheid door de overheid, terwijl een tweede golf eind donderdag uitbrak. De laatste demonstratieronde was heel gewelddadig, met 63 doden en meer dan 2.000 gewonden over slechts twee dagen, zegt de Iraakse mensenrechtencommissie.

Drie demonstranten werden zaterdag gedood in de hoofdstad Baghdad, met dokters en ambtenaren die traumawonden meldden die werden opgelopen door traangasbussen die naar demonstranten werden geschoten. Maar het merendeel van de slachtoffers bevindt zich in het  zuiden van het land waar de Sjiitische meerderheid woont. Demonstranten staken er tientallen provinciale overheidsgebouwen, partijbureaus en gehashte centra in brand. Drie mensen werden zaterdag doodgeschoten terwijl ze het huis van een lokale functionaris in de zuidelijke provincie Dhi Qar in brand staken, vertelde een politiebron aan AFP. In Diwaniyah stierven 12 demonstranten vrijdagavond, terwijl ze het hoofdkwartier van de machtige Badr-organisatie in brand staken.

Top Hashed-commandanten hebben gedreigd met 'wraak' nadat hun kantoren waren aangevallen. Ze hekelden degenen die volgens hen erop uit zijn 'onenigheid en chaos' in het land te zaaien.

In een poging het geweld te beheersen, kondigden veiligheidstroepen avondklokken aan in de meeste zuidelijke provincies van Irak - maar er vonden nog steeds korte protesten plaats in Diwaniyah, Nasiriyah, Babylon en Najaf. In de zuidelijke havenstad Basra slaagden demonstranten er echter niet in om in grote getale naar buiten te komen nadat veiligheidstroepen een avondklok strikt hadden gehandhaafd.

'Gewapende verstoorders'
De Hashed werd in 2014 opgericht om de Islamitische Staatsgroep te bestrijden, maar zijn facties zijn sindsdien bevolen deze op te nemen in de staatsveiligheidsdiensten. "Publieke woede is gericht op hen naast gouvernementele raden, want zij waren het voor de hand liggende gezicht van 'het regime", schreef Harith Hasan, een senior lid bij het Carnegie Middle East Centre.

Maar de aanslagen kunnen ook wijzen op politieke rivaliteit tussen de Hashed en de populistische geestelijke Moqtada al-Sadr, die zijn kracht in de demonstraties heeft geworpen. "De Sadristen, vooral in hun traditionele bolwerken zoals Missan, zagen dit als een kans om op te treden tegen concurrerende milities," zoals Asaib Ahl al-Haq, Badr en Kataeb Hezbollah, zei Hasan op Twitter.

De Verenigde Naties (VN) zeiden dat het "tragisch" was om nieuw geweld te zien, maar waarschuwden ook voor "gewapende verstoorders". De topambtenaar van de VN in Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, zei: "Gewapende entiteiten die de vreedzame demonstraties saboteren en de geloofwaardigheid en het vermogen van de regering om te handelen aantasten, kunnen niet worden getolereerd."

Demonstranten kwamen zaterdagochtend bijeen in Baghdad, het symbolische Tahrir (Vrijheids) -plein, ondanks pogingen van de oproerpolitie om ze met traangas uit een te drijven. "Het is genoeg - diefstal, plunderingen, bendes, maffia, falende staat, wat dan ook. Ga weg! Laten we een (functionerende) staat zien", zei een demonstrant, verwijzend naar waargenomen vriendjespolitiek en corruptie in het land. "We willen niets, laten we gewoon leven," voegde hij eraan toe terwijl wolkjes van traangas achter hem opstegen.

'Het is genoeg!'
Het olierijke Irak is de op één na hoogste producent van de OPEC - maar volgens de Wereldbank leeft één op de vijf mensen onder de armoedegrens en bedraagt ​​de jeugdwerkloosheid 25 procent. Ongeveer 60 procent van de 40 miljoen inwoners van Irak is jonger dan 25 jaar. De duizelingwekkende aantallen werkloosheid en aantijgingen van corruptie liggen ten grondslag aan de woede van de demonstranten, die de regering heeft proberen te onderdrukken.

Premier Adel Abdel Mahdi heeft een waslijst van hervormingen voorgesteld, waaronder stuurprogramma's, verhoogde pensioenen en een herschikking van het kabinet. Het parlement keurde eerder deze maand nieuwe ministers van onderwijs en volksgezondheid goed, de enige keer dat het kon vergaderen sinds de protesten begonnen. Maar een geplande parlementaire vergadering op zaterdag om de hernieuwde protesten te bespreken kon niet plaatsvinden vanwege een gebrek aan quorum.

Tot nu toe leken demonstranten niet onder de indruk van de inspanningen van de regering.  "Ze zeiden tegen mensen: 'Ga naar huis, we zullen je pensioenen geven en een oplossing bedenken'. Ze hebben ons voor de gek gehouden," zei één van de zeldzame vrouwelijke demonstranten op zaterdag met haar jonge zoon aan haar zijde.

Ze hebben zelfs een deel van hun woede gericht op Sadr en de hoogste sjiitische religieuze autoriteit van het land, Grand Ayatollah Ali al-Sistani, die diep wordt vereerd door de meeste Irakezen. "Sadr, Sistani - dit is een schande," zei een demonstrant zaterdag in Tahrir. "We zijn getroffen! Het is genoeg," zei hij terwijl hij zwaaide met een traangasbom die eerder was afgevuurd door veiligheidstroepen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May