Chili: Een miljoen mensen protesteren tegen ongelijkheid
26 Oct 2019, 14:40
foto
Demonstranten lopen met vlaggen en banners tijdens een protest in Santiago. Ze protesteren tegen het economisch beleid in Chili. (Foto's: Reuters)


In de hoofdstad van Chili hebben naar schatting een miljoen mensen zich aangesloten bij een vreedzame protestmars. Ze hebben de regering opgeroepen ongelijkheid aan te pakken. De deelnemers liepen kilometers door de stad, sloegen met potten, wapperden met vlaggen en riepen om hervormingen.

De gouverneur van Santiago zei dat het een "historisch" moment was voor het land, dat dagen van protesten heeft meegemaakt. President Sebastián Piñera zei dat de regering 'de boodschap had gehoord'.

"We zijn allemaal veranderd. De vreugdevolle en vreedzame mars van vandaag, waarin Chilenen om een ​​rechtvaardiger en verenigd Chili hebben gevraagd, opent hoopvolle wegen naar de toekomst", schreef hij op Twitter.

Eerder op vrijdag moesten politici en ambtenaren uit het congresgebouw in de stad Valparaiso worden geëscorteerd, nadat anti-regeringsactivisten probeerden zich op te dringen.

De gouverneur van Santiago, Karla Rubilar, zei dat een miljoen mensen in de hoofdstad hebben gelopen - meer dan 5% van de bevolking van het land. Op Twitter zei ze dat de demonstranten 'een droom vertegenwoordigen voor een nieuw Chili'.

Demonstranten gingen ook de straat op in elke grote Chileense stad. "We vragen om gerechtigheid, eerlijkheid, ethische overheid," vertelde de 38-jarige Francisco Anguitar aan het persbureau AFP in Santiago. Veel deelnemers riepen om het ontslag van Piñera.

Achtergrond
De protesten werden oorspronkelijk aangewakkerd door een nu opgeschorte verhoging van de metrotarieven, maar groeiden steeds meer in met klachten over de kosten van levensonderhoud en ongelijkheid. In de dagen van demonstraties waren er gevallen plunderingen en brandstichting. Minstens 16 mensen zijn gestorven sinds de onrust een week geleden begon, honderden raakten gewond en meer dan 7.000 mensen werden vastgehouden.

Het leger van Chili heeft de beveiliging overgenomen in Santiago, dat nu in noodtoestand is met avondklok en 20.000 politieagenten op straat. Chili is één van de rijkste landen van Latijns-Amerika, maar ook één van de meest ongelijke - het heeft de slechtste niveaus van inkomensgelijkheid tussen de 36 lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De president heeft woensdag een  hervormingspakket aangekondigd om de protesten te beëindigen, waaronder een verhoging van het basispensioen en het minimumloon. Maar dit heeft weinig zoden aan de dijk gelegd om de onrust te onderdrukken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May