Op Orange Day: Geweld tegen vrouwen blijft heet hangijzer
25 Oct 2019, 18:40
foto


Nog steeds bestaat onder zowel mannen als vrouwen de opvatting dat de vrouw om diverse redenen gedisciplineerd moet worden. Er zijn verschillende theorieën ontwikkeld om geweld tegen vrouwen te verklaren. Vandaag, ‘Orange Day’, vraagt Shiefania Jahangier, onderhoofd van het Bureau Genderaangelegenheden (BGA) van het ministerie van Binnenlandse zaken (Biza), opnieuw aandacht voor deze problematiek en gaat zij in op enkele theorieën, die geweld tegen vrouwen verklaren.

Eén daarvan de 'feministische politieke gendertheorie' heeft geweld tegen vrouwen onder andere verklaard vanuit de ongelijke machtsverhouding tussen man en vrouw. Traditionele verwachtingen, associaties, rollen, normen en waarden die de samenleving koppelt aan het man zijn en vrouw zijn, manoeuvreren doorgaans vrouwen in een ondergeschikte positie, zegt Jahangier. Dit kan spanningen veroorzaken tussen mannen en vrouwen, welke tot geweld kunnen leiden.

Volgens het Multiple Indicator Cluster Survey (MICS) 2018 zijn er zowel mannen (15.2% van de 2828 geïnterviewden) als vrouwen (11.7% van de 7000 geïnterviewden) in onze samenleving, die de opvatting hebben dat de vrouw gedisciplineerd moet worden als ze: uitgaat zonder het aan de man te vertellen, de kinderen verwaarloost' ruzie met de man maakt' seks met de man weigert en of het voedsel aanbrandt.

Er is dus werk aan de winkel om de bewustwording over het belang van gelijkwaardige behandeling van mannen en vrouwen, jongens en meisjes alsook over gedeelde verantwoordelijkheid tussen partners (verder) op gang te brengen in de samenleving. Dit zal resulteren in gelijke kansen voor en deelname van jongens en meisjes, mannen en vrouwen in het openbaar leven alsook een veilige huiselijke sfeer welke de basis is voor verdere ontwikkeling van het individu, zegt Jahangier.

De Orange Day campagne is op 25 november 2013 door UNWOMEN in het leven geroepen, om op elke 25ste van de maand extra aandacht te vragen voor het tegengaan van geweld tegen vrouwen, meldt de voorlichting van Biza, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May