Surinaamse Rode Kruis zet 'Vector controle' verder uit
21 Oct, 18:41
foto
Bestuursambtenaren van afdeling de Milieu en Gezondheidsdienst van districtscommissariaten hebben ook deelgenomen aan de sessie van het Rode Kruis. (Foto: Raoul Lith)


Het Surinaamse Rode Kruis (SRK) blijft verschillende stakeholders informatie geven in verband met het project 'Vector controle' dat wordt uitgevoerd. Hierbij worden mensen in de gemeenschap bewust gemaakt en getraind hoe te voorkomen dat ze bepaalde ziektes kunnen krijgen zoals Chikungunya en Zika. "Het gaat in deze om je omgeving schoon te maken en broedplaatsen op te ruimen," zegt Sylvia Jacobi van het SRK.

Het SRK-team heeft vrijdag een sessie gehouden voor het Bureau Openbare Gezondheidszorg  (BOG) met name de afdeling Milieu Inspectie. Jacobi vertelt dat deze afdeling vanuit de overheid primair de bewustwording moet doen. "Zij kunnen erf-inspecties doen en zij kunnen beboeten," merkt ze op. Verder hebben ook leden van de Milieu en Gezondheidsdienst (MGD) van districtscommissariaten van Wanica zuidoost en Parbo zuidwest meegedaan aan de bijeenkomst.

Jacobi zegt dat er wordt gewerkt in de ressorten Lelydorp en Latour. Dit op basis van het aantal muskieten gegevens dat er toentertijd werd gegeven door het BOG. Op de sessies wordt nagegaan hoe er verder samengewerkt kan worden om de gemeenschap verder bewust te maken, maar ook hoe hun gedrag te veranderen.

De SRK gebruikt twee tools waaronder 'Vulnerability Capacity Assessment' (VCA) waarbij de kwetsbaarheden en capaciteiten van de gemeenschap in kaart worden gebracht. Aan de andere kant wordt met de 'Community  Based Health and First aid' (CBHF) gekeken naar wat de gezondheidsvraagstukken zijn in de ressorten. Deze handvatten kunnen volgens Jacobi de mensen aanzetten tot zelfredzaamheid.

Jacobi blijft benadrukken dat het doel gericht is op preventie. Het valt op dat mensen steeds hun verantwoordelijkheid vergeten om hun erf te onderhouden. "Broedplaatsen checken zijn geen dingen waarmee mensen constant bezig zijn. Dus vandaar dat het belangrijk is dat deze organisaties hen daarop wijst en controle uitoefent". Ze merkt op dat de muskieten geen schutting hebben en zo ook een gevaar vormen voor anderen.

Het is de bedoeling dat er 'community action teams' worden samengesteld. Dat zijn mensen van de ressorten of organisaties die zich gaan opgeven om een bijdrage te leveren voor een verandering in de gemeenschap. "Zij zullen door ons worden getraind en ook de Milieu Inspectie en andere organisaties. Met die tools kunnen ze als oog functioneren in de gemeenschap. Ze zijn change agents die vaker mee bezig kunnen zijn".

Raoul Lith