Column: Politieke Borrelpraat 582
20 Oct, 22:47
foto


“Heren, stapt u in, kom met me mee: the Magical Mystery Tour is van start gegaan.”
“Waarover heeft Jules het?”
“Ik heb het over partijen op de verkiezingstour: meet the people and promise them everything. Zoals de volkspresident nu vooral z’n volk ontmoet.”
“Jazeker doet hij dat. Hij is tenminste geen stijve hark die in zijn dienstwagen achter z’n krant schuilt of als kandidaat meer de kapitaalkrachtige diaspora-oudjes in het buitenland afstroopt voor luttele verkiezingsdonaties.”
“Hé mang, waarom zo fel, waarom zo chagrijnig? Ben je soms jaloers op mijn diaspora-presidentskandidaat?”
“Echt niet! Ik gun hem de pret met zijn 28 zetels.” 
“Ik zeg: ik gun welke volgende president dan ook al de aflossingen van al die leningen van al die jaren voor al die projecten voor al die mensen. Is het volk er werkelijk beter van geworden of een bepaald groepje mensen?”
“Daarom zing ik dat liedje van de Beatles: ‘Roll up for the Magical Mystery Tour, roll up… Wat kloppen die woorden toch zo frappant goed voor dat hitsig gedoe van al die politici op weg naar mei 2020.”
“Wat waren die woorden weer?”
“Hier, lees op internet: 

Roll up for the Mystery Tour
Roll up
That's an invitation
To make a reservation

The Magical Mystery Tour
Is waiting to take you away
 
Roll up for the Mystery Tour
They've got everything you need
Satisfaction guaranteed

The Magical Mystery Tour
Is dying to take you away
Take you today

“Nou, als je denkt aan al de verkiezingskaravanen van die politieke partijen, klopt deze tekst van Lennon en McCartney helemaal. En als je de muziek erbij hoort, zie je die politieke kermis helemaal voor je.”
“Roll up, betekent zoiets als ‘kom, sluit je aan, kom erbij, blijf niet aan de kant staan, ja toch?”
“Klopt helemaal.”
“Dus we nodigen jullie uit om mee te komen doen met onze betoverende rondreis vol geheimen, lekker spannend, kom luisteren. Bespreek wel je plaats, want het gaat storm lopen, we verwachten dat je meedoet.”
“Helemaal goed vertaald, ga door, tot nu toe klopt alles met de verkiezingskaravaan, paars, oranje, groen, geel, één pot magical mystery tour bij elkaar.”
“Oké, we nemen jullie graag mee op onze spannende tour, we hebben alles in huis wat je wil, voldoening, tevredenheid, ja, zelfs bevrediging gegarandeerd. We willen je o zo graag meenemen, w’e dede f’tik yu nanga wi, vandaag nog.”
“Ja, een ruime voldoende voor de ietwat vrije, maar duidelijke vertaling van deze Engelse tekst.”
“Dan hoe vonden jullie de aftrap van de paarse Magical Mystery Tour  bij ‘Bolim’s Babbelaria Kabanah Tori’ op de staatszender?”
”Ik vond die ene beller zo goed; met alle respect voor haar volkspresident vroeg ze zéééér terecht wanneer de AOV-verhoging erdoor komt. En toen Boliem haar diplomatisch aftjapte om The Big Magical Mystery tourleider aan het beloftewoord te laten, wist ze aan het eind nog door de ether te schreeuwen: ‘Maar laat het snel gebeuren, hor, president.”
“Klopt, uit de bellers bleek dat vooral de gepensioneerden, een van de grootste groepen stemmers in de stad, zich niet meer voor de gek laten houden. Ze stellen nu duidelijk hun eisen.” 
“Waarvoor was er dan tien jaren regeerbeleid? Toch niet om maar ministers als papperige pampers te verwisselen?”
“Dan vroegen andere bellers naar zoveel dingen, steeds weer beloften. Dingen werden genoteerd. Waarom was er niet maandelijks zo een opbelprogramma via de staatszender met ‘meet your poor ad happy People? Zelfs ik zou dan luisteren.”
“Klopt, dan hoefde hij nu, op z’n minder jonge dag, niet het land te doorkruisen, van Paramaribo tot Perica om ook daar elektra te beloven en dat soort zwaar achterstallige dingen.”
“Ik had gedacht dat er bij de Staatszender geen doorkomen aan zou zijn vanwege al die mensen die daar hun volkspresident zouden opwachten, hem een brasa zouden geven, een angisa zouden waaien, een glimp van hem zouden opvangen. Want Boliembo had daags tevoren de volksmassa daartoe uitgenodigd.”
“Ai, teleurstellende opkomst, een handjevol mensen, zelfs dyadya-uma Ziene proefde het niet meer. Ze zat daar met een stapel niet-afgehandelde grondbeschikkingen om aan haar volkspresident af te geven.”
“Maar mijn President heeft wel gelijk dat de oppositie politieke komedie maakt door zijn minister van Leningen & Meer Leningen voor de rechter te dagen.”
“Maar ongelijk heeft de oppositie niet: er wordt nu echt teveel achter elkaar geleend.” 
“Maar mijn Pres heeft gelijk dat wij een goed financieel beleid voeren, anders hadden uiteenlopende financiële instellingen ons echt niet steeds weer geld geleend.” 
“Ha, goed beleid, me schoen! Kijk dat begrotingstekort alleen maar. En natuurlijk gaan ze je geld lenen als je als zestiende rijkste grondstoffenland ter wereld al je grondstoffen als onderpand zet voor de komende dertig jaar.”
“Liever dat, dan dat het niets zit te doen onder de grond. En mijn volkspresident heeft ook gelijk als hij zegt dat men het maar heeft over al die leningen, maar dat men niet kijkt wat er allemaal met dat geleend geld wordt gedaan.”
“Klopt, omdat we tot nu toe nergens een lijst daarvan hebben gezien, waar elke lening aan is besteed, bijvoorbeeld: geleend 500 miljoen bij Loppenschweimer, onderpand een stuwdam van 50 jaar oud. Lening te besteden aan: baggeren vaargeul (40 miljoen); baggeren Sar. kanaal (30 miljoen); bouwen fly-overs aan de Van ’t Hogerhuysstraat,  Poelepantje, Kwatta bij Benies Park, en nog 3 plaatsen (45 miljoen), doortrekken huidige Ringweg tot Weg naar Zee, inclusief afkoop strook terrein van familie Gammels (40 miljoen); uitbreiding luchthaven met drie loopslurven en hotel, taxfree zone enzo (100 miljoen), bouw Pinas kunstcentrum Moengo (10.000 dollar), bouw eenvoudige koopwoningen (150 miljoen). Aflossing deze lening: per maand 3 miljoen dollar voor de komende 25 jaar. Deels te halen uit het ADHF, oftewel het Ashwiens Dure Hotelkamerfonds. Let wel: al de getallen zijn in US dollars.”
“Ach, nu willen jullie alles weten. Er zijn nu toch geen schaarse goederen? Er is toch nog steeds geen BTW? Geen verhoging benzineprijs, een gedoogde niet-betaling rij- en voertuigenbelasting, geen verhoging waterprijs enzo?”
“Ja, maar…”
“Neks te ja-maren. En onze supermarkets zijn toch zo vol met goedkoop spul, dat vliegtuigladingen Cubanen hier inkopen komen doen? Ja toch? Daarom vliegt FlyCubaways nu rechtstreeks vijfmaal wekelijks daarheen en onze Steeds Laat Maatschappij is weer eens een hele dag vertraagd. Jeetje, waarom lukt het een particulier wel en een machtig staatsbedrijf steeds niet?”
“Vanwege vreetnapot, flynapot, luxe salarissen, vrachtbrieven en IPB à la dol. Now Toewie e mek den syi Poewie. Kom, gaan we weer met vijf man betogen voor het KLM-kantoor? Wat een belachelijke klucht was dat.” 
“Jij hebt makkelijk praten, drink minder en klets geen nonsens.”
“Oké, ik klets nonsens, noh? Ik wraak! Ik ga weg en ik geef geen rondje meer. Dankzij jouw grote mond.”
“Sh**, geen proost dus. Jakkes.”

Rappa

Tuesday 04 August
Monday 03 August
Sunday 02 August