Indonesië: President Widodo beëdigd voor tweede termijn
20 Oct 2019, 20:29
foto
De Indonesische president Joko Widodo is zondag begonnen aan zijn tweede en laatste termijn. Hij heeft beloofd zijn beleid van grote infrastructurele ontwikkeling en anti-armoede projecten voort te zetten. (Foto: Reuters)


De Indonesische president Joko Widodo is beëdigd voor zijn tweede en laatste termijn van vijf jaar te midden van een reeks nieuwe uitdagingen rond veiligheid, corruptie en economische vertraging. Widodo, een voormalige meubelverkoper in de volksmond Jokowi, legde een eed af tijdens een ceremonie in de hoofdstad Jakarta, bijgewoond door politici en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders die zondag op de nationale televisie werd uitgezonden.

Hij werd herkozen in de verkiezingen die in april zijn gehouden. De 58-jarige Widodo werd in functie beëdigd samen met de 76-jarige vicepresident Maruf Amin, die de vicepresident van Widodo tijdens zijn eerste termijn, Jusuf Kalla, vervangt.

Meer dan 30.000 beveiligingspersoneel werd ingezet in de hoofdstad met politie die sommige delen van de stad vergrendelde en straten rond het parlementsgebouw en het presidentiële paleis afsloot. Zondag werden ook massale demonstraties verboden uit veiligheidsoverwegingen. Op weg naar de ceremonie, stapte Widodo uit zijn konvooi met enkele van zijn veiligheidsescorts. Hij, schudde de handen van supporters, die zijn naam riepen. Al zwaaiend met de vlag van het land en noemden de aanwezigen hem "bapak" of vader.

"Dit is de tweede keer ... het allerbelangrijkste is dat we onmiddellijk moeten samenwerken om Indonesië tot welvaart te brengen", zei Widodo voordat hij naar het parlement vertrok en voegde eraan toe dat hij alle leden van zijn kabinet had uitgekozen. "Dit zal een groot probleem zijn als we er niet in slagen voldoende banen te creëren," vertelde Widodo het parlement na zijn inhuldiging, waarin hij zijn droom citeerde dat Indonesië tegen 2045 één van de vijf grootste economieën ter wereld zou worden met een BBP ter waarde van US$ 7 biljoen.

De president zei dat hij twee wetsvoorstellen zou indienen om wetten te vervangen die het scheppen van banen hebben belemmerd, en waarschuwde dat hij ambtenaren die hun werk niet optimaal deden, zou kunnen ontslaan.

De sobere ceremonie van zondag onder zware beveiliging stond in schril contrast met de meer ontspannen sfeer van de inhuldiging van Widodo in 2014. Een koppel dat verbonden is met de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL of ISIS) viel op 10 oktober de veiligheidsminister van het land aan met een mes. De bewindsman raakte gewond. De aanval veroorzaakte strengere veiligheidsmaatregelen.

Bij de verkiezingen van april voerde Widodo campagne om zijn kenmerkende beleid van grote infrastructurele ontwikkeling en initiatieven tegen de armoede voort te zetten. Widodo werd  met 55,5 procent van de stemmen gekozen. Maar Jokowi staat voor nieuwe uitdagingen nadat enkele van de grootste studentendemonstraties in decennia vorige maand uitbarstten tegen nieuwe wetsvoorstellen die het parlement had geprobeerd door te drukken. Critici zeggen dat de wetsvoorstellen de democratie ondermijnen en de fundamentele vrijheden bedreigen.

Wat de economische kant betreft, heeft Indonesië de afgelopen jaren moeite gedaan om de groei boven de vijf procent te tillen, ondanks een explosie van infrastructuuropbouw en pogingen om de administratieve rompslomp te verminderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May