Abrahams: Na 10 maanden eindelijk rijst naar Venezuela
18 Oct, 00:00
foto
De eerste 3.000 ton rijst is vanuit Nickerie verscheept naar Venezuela. Het heeft tien maanden gekost voordat uitvoering kon worden gegeven aan het project. (Foto: NII)


De eerste lading rijst van 3.000 ton is vanuit Nickerie verscheept naar Venezuela. In totaal zal er 30.000 ton rijst worden geëxporteerd. Dit laat Ramon Abrahams, coördinator Rijstsector Nickerie, optekenen via het Nationaal Informatie Instituut. Rijstbedrijf Ramadhin is belast met de export. 

Abrahams deelt mee dat het ruim tien maanden heeft geduurd voordat Venezuela zover was en de boot eindelijk hier was om de eerste verscheping mogelijk te maken. Het is volgens hem niet gemakkelijk geweest om alles rond te krijgen, vandaar dat het zoveel inspanning en tijd heeft gekost. Abrahams zegt dat omstandigheden in Venezuela en andere zaken een rol hebben gespeeld. Hij benadrukt dat de sector hier echter lang en breed gereed was om te kunnen verschepen.

De bedoeling is dat de boot Nickerie om de tien dagen aandoet, totdat de totale lading is verscheept. Intussen moet er al een nieuw contract zijn voor een restant van 40 tot 50 ton.” Abrahams vertelt dat Bhagwanpersad Ramadhin, die belast is met de export, verschillende molenaars bij elkaar heeft gehaald en die dus rijst gaan aanleveren. Abrahams benadrukt dat de export een behoorlijke stimulans is voor de rijstsector in Nickerie, voor zowel de boeren als de molenaars. Hij voorspelt dat met deze verschepingen de opkoopprijs van de voorjaarsoogst op minimaal SRD 105 per baal natte padie zal liggen. 

Soeresh Algoe, ex-minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij legt uit dat het om het tweede gedeelte van de compensatiemechanisme in het kader van de PetroCaribe deal gaat. In zijn periode als minister was afgesproken dat er meer dan 30.000 ton geëxporteerd zou worden, waarvoor er ook een document was getekend.