Brazilië zoekt naarstig naar vermisten ingestort gebouw
16 Oct 2019, 22:51
foto
Reddingswerkers halen een slachtoffer uit het puin van het zeven verdiepingen tellende gebouw dat is ingestort in Fortaleza, Brazilië. (Foto: Reuters)


Reddingswerkers strijden tegen de klok om acht bewoners te vinden die vermist worden nadat hun flatgebouw is ingestort in de stad Fortaleza in het noordoosten van Brazilië. Eén man stierf toen het zeven verdiepingen tellende gebouw op dinsdag instortte.

Negen mensen zijn levend gered, maar nog eens acht mensen waarvan wordt aangenomen dat ze binnen waren toen de ineenstorting plaatsvond, zijn nog steeds niet gevonden. Ambtenaren zeiden dat het huizenblok zonder de nodige vergunningen was gebouwd.

Het gebouw in Dionísio Torres, een chique wijk van Fortaleza in de deelstaat Ceará, stortte om 10:28 lokale tijd in. De krant Diário do Nordeste tweette beelden van de momenten vlak na de ineenstorting met stof dat uit het puin opsteeg. Een kleine supermarkt naast het gebouw werd beschadigd door de instorting en een man die water aan de winkel levert, de 30-jarige Frederick Santana dos Santos, werd gedood. Een andere bezorger, de 34-jarige Antônio Gomes Marcelino, wist de winkel levend uit te komen.

Van de 18 bewoners die zich in de 13 flats van het flatgebouw bevonden, zijn er negen levend gered. Eén van hen, architectuurstudent Davi Sampaio, had zijn familie een "selfie" gestuurd op WhatsApp waarin hij glimlachte en een duim omhoog gaf naar de camera na de ineenstorting om te laten zien dat hij leefde en gezond was. Hij vertelde een vriend dat hij slechts enkele schrammen had opgelopen. Een puppy werd ook levend uit het puin gehaald. Reddingswerkers gebruiken speurhonden om de acht bewoners te vinden die nog vermist worden. Drie Rode Kruis-medewerkers raakten gewond bij het zoeken, maar artsen zeiden dat het niet om ernstige verwondingen ging.

De oorzaak van de ineenstorting van het flatgebouw, dat in 1995 werd gebouwd, is nog niet duidelijk. Instortingen van gebouwen zoals deze zijn niet ongewoon in Brazilië. Acht mensen werden gedood toen het Palace II-torenblok in 1998 in Rio de Janeiro instortte door een technische fout. In 2012 stierven 17 mensen toen drie gebouwen ook in Rio de Janeiro afbrokkelden. En vorig jaar viel een 26-verdiepingen tellend gebouw dat was bezet door krakers neer, nadat het gebouw in São Paulo in brand was gevlogen. Er vielen zeven doden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May