Suriname en Zuidoost Utd maken reclame voor damesvoetbal
04 May 2011, 06:30

De dames van de Olympische voetbalselectie van Suriname hebben gisteravond in een enerverend duel met 4-3 van Zuidoost United gewonnen. De bezoeksters uit Nederland stapten met een lichte kater van het veld omdat de winnende goal vlak voor tijd aan de verkeerde kant viel. Vanuit hun perspectief althans. Maar de opzet van hun tweeweekse trip, promotie van het meisjes- en vrouwenvoetbal in Suriname, lijkt nu al geslaagd.

Het was een gelijkopgaande strijd in het Franklin Essedstadion. Suriname begon sterk aan de partij en nam binnen een half uur een 2-0 voorsprong. Nog voor rust kwamen de bezoekers uit Amsterdam op gelijke hoogte. De partij leek na de pauze te kantelen toen Zuidoost United 3-2 scoorde, maar kort daarop maakte de thuisploeg 3-3 uit een strafschop.

De Nederlandse speelsters, bij wie oud-international Patricia Keeldar een prominente rol op het middenveld speelde, trokken daarna de wedstrijd naar zich toe. Ze vergaten alleen een goal te maken. Daarbij hadden ze de scheids- en grensrechter niet mee. De een onthield Zuidoost United een duidelijke penalty terwijl de ander een paar keer iets te gretig voor buitenspel vlagde. Daarnaast brachten de bezoeksters, vrijwel allemaal van Surinaamse origine, ook zelf nogal wat kansen om zeep.

Intussen liet Suriname zich terugzakken waardoor voorin steeds meer ruimte ontstond. Vijf minuten voor tijd viel dan ook de beslissing na een snelle counter van de Surinaamse dames.

Het publiek, dat pas in de loop van de eerste helft het stadion begon te vullen, kreeg een prima wedstrijd voorgeschoteld. Zeven fraaie goals, slimme steekpassjes, pittige tackles, redelijk positiespel, handige passeerbewegingen en ook een enkele panna. Wie beweert hier dat vrouwenvoetbal geen aardig kijkspel kan opleveren? Het publiek werd in de loop van de partij steeds enthousiaster, helemaal toen Suriname ook nog de winnende goal maakte.

Bovendien heeft de Olympische selectie gisteravond extra huiswerk gekregen. Twee tegengoals vielen naar goed Surinaams gebruik uit standaardsituaties en conditioneel mag er best een schepje bovenop. Zuidoost United had naar eigen zeggen grote moeite met de tropische omstandigheden maar wist niettemin een groot deel van de tweede helft te domineren. Daarbij gingen de dames uit Amsterdam nu en dan vol de duels in en dat kan geen kwaad in de voorbereiding op de kwalificatiewedstrijden van Suriname voor de Olympische Spelen, in juli tegen Cuba en Haïti.

Zuidoost United komt deze week nog twee keer in actie. Donderdagavond staat een wedstrijd tegen landskampioen Oema Soso op het programma, zaterdag volgt Dosko, de huidige koploper in de hoofdklasse.