Mathoera: President houdt uitverkoop van democratie
14 Oct, 00:57
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


De president brengt zijn ambt in diskrediet door grote giften van ondernemers aan te nemen. Dit wekt de schijn van corruptie. De aanname van het geld is nergens geregeld en is dus formeel een onwettige bron van inkomsten. Dit stelt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) tegenover Starnieuws. De president moet een voorbeeld zijn voor de totale samenleving. Door deze miljoenen giften aan te nemen wordt uitverkoop gehouden van de democratie en van het ambt van president, meent de volksvertegenwoordiger.

De volksvertegenwoordiger benadrukt dat de grondwet juist in de artikelen 90 en verder regels vastgesteld heeft in de door de president afgelegde eed, dat hij om zijn functie te krijgen geen giften mag aannemen. Ook is het de president verboden om giften aan te nemen om enige tegenprestatie te verlenen of zelfs de schijn op te werpen. De president mag geen nevenfuncties hebben en geen neven inkomsten. Dit alles is bedoeld om de onafhankelijkheid, de integriteit en geloofwaardigheid te waarborgen, stelt Mathoera. 

Dit is een zeer slecht voorbeeld voor overige ambtsdragers. "Stelt u zich voor dat ambtenaren van de politie, leden van het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht zulke miljoenen giften beginnen aan te nemen? Waar zullen we dan belanden als samenleving? Hoeveel vertrouwen zullen deze personen  en instituten nog genieten van de samenleving," vraagt Mathoera zich af. 

De president mag best sociaal zijn, meent het Assembleelid, daar is er niks mis mee. "Maar in dit geval is het helder, dat het niet om het sociale aspect gaat, maar om een keiharde beïnvloeding en omkoping van de stem van de kiezer, enkele maanden voor de verkiezing. Het is een draconisch middel om geloofwaardigheid te kopen, macht te behouden en gevestigde belangen te verdedigen. Een klein rekensommetje leert dat alleen de pakketten een bedrag behelzen van minimaal SRD 2.600.000. (26.000 x 100 SRD per pakket). 500 instellingen x 1000 of 2000 SRD brengt ons tussen de 500.000 en 1 miljoen.  Dit zijn geen kleine giften. Dit zijn giften, die in de miljoenen lopen. Giften worden niet zomaar gedaan. Ondernemers willen meestal een gunstiger klimaat voor zichzelf of politieke besluitvorming kopen. En daarom worden hoge eisen gesteld aan ambtsdragers, zodat de rechtsgelijkheid geen geweld wordt aangedaan," betoogt de VHP-topper. 

Politici genieten al weinig vertrouwen. In plaats van het imago te versterken wordt dit te grabbel gegooid, meent Mathoera. "Hoe zal de president nu aan een ambtenaar zeggen: 'je mag geen geld aannemen', terwijl hij zelf miljoenen accepteert. Het sociale aspect doet er niks aan toe. Temeer daar er geen enkele transparantie is gegeven. Ik pleit voor een sterk en scherp integriteitsbeleid voor ambtsdragers. Dat wordt een prioriteit voor mijn partij."