Japan zet zich schrap voor categorie 5 tyfoon
10 Oct 2019, 16:29
foto


Japan zet zich schrap voor een supertyfoon die op koers is om zijn centrale en oostelijke regio's in het weekend te treffen met mogelijke schade door hevige regens en sterke wind. Tyfoon Hagibis heeft al geleid tot annulering van twee Rugby World Cup-wedstrijden die zaterdag zouden worden gespeeld.

De organisatoren hebben de geplande wedstrijd Engeland-Frankrijk in Yokohama, nabij Tokio, en de wedstrijd Nieuw-Zeeland en Italië in Toyota, in centraal Japan, geannuleerd. Organisatoren hebben ook een marathon afgelast in Sendai en andere noordelijke kustplaatsen. De Formule 1 autorace in Suzuka in centraal Japan kan ook worden beïnvloed.

Hagibis, wat "snelheid" betekent in het Filipijns, had maximale aanhoudende winden tot 270 kilometer en sterkere windstoten op donderdagmiddag bij het Chichi-eiland in de Stille Oceaan, ongeveer 1.000 kilometer voor de zuidelijke kust van Tokio.

Het verplaatst zich naar het noorden met een snelheid van 20 km per uur en zal naar verwachting verzwakken over het koelere water als het het belangrijkste eiland van Japan nadert. Hagibis is het equivalent van een orkaan van categorie 5. Het Meteorologisch Agentschap van Japan zegt dat de tyfoon naar verwachting zaterdag aan land zal aankomen in het Tokio-gebied en heeft mensen aangespoord om voorzorgsmaatregelen te nemen.

In de centrale Pacifische kust van Japan begint het vrijdag mogelijk te regenen, terwijl hoge golven en getijden overstromingen kunnen veroorzaken. Luchtvaartmaatschappijen en treindiensten anticiperen op annuleringen die van invloed zijn op vakantiegangers die reizen tijdens het driedaagse weekend dat op maandag Sportdagvakantie omvat.

De oost-Japanse spoorwegmaatschappij zei dat het de diensten op de meeste lokale lijnen en treinen rond Tokio kan opschorten voordat de tyfoon arriveert. Japan Airlines en All Nippon Airways zeiden dat ze al vanaf vrijdag vluchten kunnen annuleren, afhankelijk van de beweging van de tyfoon.

Angst verspreiden
De naderende tyfoon verspreidt angst, vooral in Chiba bij Tokio, dat vorige maand werd getroffen door tyfoon Faxai en veel bewoners nog bezig zijn de schade aan hun huizen te herstellen.

De tyfoon sleurde vele elektrische palen tegen de grond en brak kabels af. Het gevolg was een uitgebreide stroomuitval die weken duurde, wat bijdroeg aan hitteziekten en andere gezondheidsproblemen.

Secretaris van het kabinet Yoshihide Suga zei tijdens een persconferentie dat de regering het uiterste zou doen voor de veiligheid van de mensen en drong er bij bewoners in de buurt van de tyfoonroute op aan om voorzorgsmaatregelen te nemen. Op sommige plaatsen zijn de voorbereidingen al begonnen.

Lokale kantoren in de stad Chiba zijn begonnen met het verspreiden van gratis zandzakken om zich te beschermen tegen overstromingen. De stad waarschuwde ook voor stroomuitval door mogelijke tyfoonschade en spoorde de bewoners aan om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedsel, water en hun telefoons hebben.

In Chofu in de westelijke buitenwijken van Tokio versterkten werknemers die bezig zijn met de renovatie van het stadhuis de steigers en plaatsten ze beschermende netten om te voorkomen dat uitrusting en bouwmaterialen zouden worden weggeblazen.

In een wijnmakerij in Yamanashi, ten noorden van Tokio, plukten arbeiders donderdag druiven om ze te redden van de tyfoon, zei de Japanse NHK-televisie. Japan wordt regelmatig getroffen door Pacifische stormen, waaronder Faxai in september. Tyfoon Jebi overspoelde vorig jaar een terminal en een landingsbaan op de luchthaven van Kansai.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May