Inheemse toorn buldert in straten van Ecuador
10 Oct, 10:35
foto
Duizenden demonstranten in Ecuador zijn in botsing gekomen met veiligheidstroepen in de hoofdstad Quito. (Foto's: Reuters)


Sommigen liepen van het platteland naar Quito. Anderen lieten liften mee in laadbakken van vrachtwagens, bekneld tussen zakken met producten. Velen hebben dagen buiten geslapen en uit gemeenschappelijke potten gegeten. Inheemse volkeren in de spil van de grootste protesten van Ecuador in meer dan tien jaar beloven op straat te blijven, tenzij president Lenin Moreno bezuinigingsmaatregelen intrekt die verband houden met een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van US$ 4,2 miljard.

"We verdedigen het land. Hij doet alles verkeerd," zei Maria Lourdes Castillo, een 26-jarige broccoliplukker uit de hooglandprovincie Cotopaxi terwijl ze haar schoenen uittrok om haar voeten te laten rusten tijdens een korte pauze van protesten. Castillo, gekleed in een traditionele bolhoed en gelaagde rok, zei dat Moreno's besluit om een ​​subsidie ​​van vier decennia op brandstof te beëindigen al was begonnen met het opdrijven van prijzen voor een breed scala aan producten. "Maar onze lonen zullen niet stijgen. Dat doen ze nooit," zei ze.

Protesten die een week geleden begonnen, liepen woensdag uit in een massale landelijke staking, waarbij vakbonden zich bij duizenden inheemse mensen voegden die in de hooglandhoofdstad marcheerden, terwijl er nog veel meer protesteerden rond de provincies.

Inheemse demonstranten uit de provincies hebben een cultureel centrum gebruikt als basis in Quito: teams van vrijwilligers staan klaar om de gewonden van botsingen met de politie te verzorgen, terwijl oudere vrouwen squashstoofpot bereiden in een gigantische pot.

Velen hebben in een park geslapen onder zware dekens die van huis zijn meegenomen. De protestmarsen hebben Moreno gedwongen zijn regering te verplaatsen naar de kuststad Guayaquil, waar duizenden zich ook verzamelden om hem te steunen in tegenprotesten op woensdag.

 

"De mensen hebben gelijk"
Maar Moreno heeft geweigerd de maatregelen ongedaan te maken en heeft de schuld van de onrust - zonder bewijs - gegeven aan zijn linkse voorganger Rafael Correa en de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

Inheemse demonstranten zeggen dat Moreno, die er zorgvuldig op is toegespitst onderscheid te maken tussen gewelddadige herrieschoppers en zijn 'inheemse broeders', niettemin hun eisen probeert te legitimeren. "Hij kan de schuld geven aan wie hij maar wil, maar hij weet dat de mensen gelijk hebben", zei Pedro Aranga, een 60-jarige straatverkoper en een inwoner van Ecuador in Quichua. “Dit doet mij pijn en het doet ons allemaal pijn. We hebben niet veel geld om uit te geven." Aranga zei dat een grote zak aardappelen op zijn lokale markt was gestegen van US$ 20 tot US$ 60 - buiten bereik van hem en vele anderen.

De regering van Moreno heeft verkopers de schuld gegeven dat ze voordeel halen uit de gestegen brandstofprijzen om de voedselprijzen meer dan nodig op te schroeven. Sommige politieoperaties hebben zich gericht op speculatie op markten in Quito en Guayaquil.

Maar wat begon als een concrete eis om de brandstofsubsidies te herstellen, is uitgegroeid tot bredere protesten waarbij velen Moreno hebben opgeroepen af ​​te treden. De verschuiving is niet klein. Inheemse protesten zijn belangrijke detonators geweest bij het afzetten van vorige presidenten.

Sommige demonstranten zeiden dat de geloofwaardigheid van Moreno al was vernietigd door zijn besluit om in te stemmen met de IMF-lening. “Ik heb op Moreno gestemd. Hij zei dat er geen bezuinigingspakket zou zijn," zei Victoriana Quingallo, een 33-jarige aardappelboerin die met haar kinderen naar Quito reisde voor het protest."We blijven hier totdat het allemaal is ingetrokken!"