Buitengewone openbare vergadering 145 jaar volksvertegenwoordiging
03 May 2011, 17:30
foto


Er zal een buitengewone openbare vergadering worden gehouden op vrijdag om 145 jaar volksvertegenwoordiging in Suriname te gedenken. ’s Avonds wordt een receptie gehouden voor genodigden. De volksvertegenwoordiging bestaat op 8 mei 145 jaar.

De volksvertegenwoordiging wordt toegesproken door president Desi Bouterse en voorzitter Jennifer Simons. De vergadering vindt plaats in de vergaderzaal, terwijl de receptie gehouden wordt in Courtyard by Marriot. In een persbericht wordt meegedeeld dat mensen die de buitengewone openbare vergadering willen volgen, zich moeten registreren om een uitnodigingskaart te kunnen ontvangen.

Geschiedenis
Op 8 mei 1866 was de eerste zitting van de Koloniale Staten. Dit parlement bestond uit dertien leden, van wie vier door de gouverneur werden gekozen en negen door burgers die een bepaalde hoeveelheid aan belasting betaalden. De naam Koloniale Staten werd met de inwerkingtreding van de nieuwe staatsregeling in 1935 veranderd in de ‘Staten van Suriname’ en het aantal leden werd opgevoerd naar vijftien. Tien leden werden gekozen door stemgerechtigde burgers, terwijl vijf leden werden benoemd door de gouverneur.

In 1948 werd het ledental opgevoerd naar 21, toen het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. Vanaf dat moment mochten alle mannen en vrouwen van 21 jaar en ouder stemmen. Dit was de eerste keer dat het volk zijn vertegenwoordigers heeft gekozen.
Het ledental werd in 1963 opgevoerd naar 36. Van dit aantal werden 24 gekozen volgens het personenmeerderheidsstelsel en 12 gekozen volgens het stelsel van evenredige landelijke vertegenwoordiging. Verder werd het aantal leden uitgebreid naar 39 bij de Landsverordening van 28 december 1966.

De Nationale Assemblee
In 1975 werd, bij de onafhankelijkheid van Suriname, de naam van het college veranderd in ‘het Parlement van de Republiek Suriname’.
In de jaren 80 kreeg Suriname een Assemblee die werd voorgedragen door verschillende organisaties. Het bestond uit 31 leden, van wie 14 werden voorgedragen door de 25 Februari beweging, 11 door de vakbeweging en 6 door het bedrijfsleven. Dit was een overgangsparlement, om de overgang van een militair regiem naar een democratisch bestuur voor te bereiden.

In deze overgangsperiode zijn wetten, die tot nu toe gelden in ons land, tot stand gekomen, waardoor het proces van herdemocratisering geleidelijk op gang kwam. Onder dit overgangsparlement werd er een conceptgrondwet opgesteld, die via een referendum aan het volk ter goedkeuring werd voorgelegd en bij Staatsbesluit van 1987 no. 116 werd bekrachtigd. De naam van het parlement werd vanaf toen: De Nationale Assemblée van Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May