Ondernemingsraad moet vakbeweging meer inhoud geven
03 May 2011, 14:30
foto
Henk Herrenberg


De vakbeweging in Suriname is volgens Henk Herrenberg, voormalig vakbondsleider en ambassadeur, niet meegegaan met de ontwikkelingen in de wereld. “Elke moderne vakbeweging overal ter wereld heeft gestreden voor de instelling van een ondernemingsraad. Dat geeft meer bevoegdheden, zeggenschap en inhoud aan het vakbondswezen”, zegt Herrenberg. Vandaag heeft hij zijn nieuwste publicatie ‘De ondernemingsraad nu ook bij ons’ gelanceerd. Herrenberg vindt dat binnen het bedrijfsleven, overheid en parastatale instellingen een ondernemingsraad onmisbaar is. De vakbeweging zal er bij De Nationale Assemblee op moeten aandringen een wet op de ondernemingsraad in het leven te roepen.

Herrenberg zei vandaag bij de lancering van zijn publicatie op een persconferentie, dat de vakbeweging is blijven steken bij de loonpolitiek en vechten voor secundaire arbeidsvoorwaarden. “De nieuwe ontwikkeling in de wereld is dat de vakbeweging medezeggenschap heeft in het beleid van de bedrijven. Een ondernemingsraad geeft meer rechten dan een collectieve arbeidsovereenkomst, zegt Herrenberg. Hij noemt het recht op informatie vanuit de bedrijfsleiding, zoals jaarrekeningen en accountantsverklaringen, maar ook andere beleidsmatige zaken. “Met een ondernemingsraad is de leiding van het bedrijf verplicht die informatie vrij te geven. Werknemers hebben in de moderne wereld recht te weten wat de winsten, verliezen en het bestedingspatroon is van de werkgever”, zegt de schrijver.

Herrenberg heeft zijn publicatie als eerste aangeboden aan president Desi Bouterse. Het staatshoofd heeft hem geïnspireerd het boek te schrijven. Bouterse heeft in 2002, als voorzitter van de Nationale Democratische Partij een verklaring uitgegeven waarin hij zou hebben geadviseerd dat de vakbeweging het pad van een ondernemingsraad zou moeten opgaan. Van de publicatie worden binnenkort ook enkele exemplaren overhandigd aan het Scholingsinstituut voor de vakbeweging in Suriname (Sivis). Herrenberg vindt dat vooral daar deze ontwikkeling ingang moet vinden. “We kijken zoveel naar Nederland, maar juist op dit stuk hebben we ons niet door dat land laten adviseren. Daar is de eerste ondernemingsraad al in 1979 opgericht.”

Volgens de oud-vakbondsleider moeten vakbeweging, het bedrijfsleven en de overheid afstappen van het traditioneel lichaam van een tripartiet orgaan. “Dat is allang achterhaald. Je moet ook andere maatschappelijke groepen zoals, niet gouvernementele organisaties, jongerenorganisaties, vrouwen bewegingen en vakgerichte groepen betrekken”, vindt Herrenberg. De publicatie van Herrenberg zal binnenkort in de handel te verkrijgen zijn voor SRD 10.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May