Hong Kong: Transport verlamd, straten opvallend stil
06 Oct 2019, 08:37
foto
Het stilleggen van het openbaar vervoersnetwerk in Hong Kong, dat normaal meer dan 4 miljoen mensen per dag vervoert, verstoort het leven in de stad totaal.


Het grootste deel van het metrosysteem van Hong Kong blijft gesloten na een dag waarin stations en bedrijven werden aangevallen in gewelddadige anti-regeringsprotesten. Alleen de Airport Express bleef zaterdag open toen demonstranten nieuwe demonstraties begonnen op het autonome Chinese grondgebied.

Hong Kong-leider Carrie Lam heeft haar beslissing verdedigd om noodmachten in te roepen om de orde te herstellen. Hong Kong heeft een "zeer donkere nacht" van "extreem geweld" meegemaakt, zei ze. De onrust nam vrijdag toe nadat een politieagent een jonge demonstrant in het been had geschoten. Demonstranten hebben ook mensen opgeroepen om een  verbod op gezichtsmaskers dat Lam heeft aangekondigd te trotseren.

De onrust in de voormalige Britse kolonie begon in juni, aangewakkerd door voorstellen om verdachte criminelen uit te leveren aan China. De uitleveringswet werd vervolgens geannuleerd, maar de protesten zijn uitgegroeid tot pro-democratie en anti-politie demonstraties.

Spoorwegexploitant MTR (Mass Transit Railway) zei dat het normale diensten niet kon hervatten, omdat er nog steeds herstelwerkzaamheden werden uitgevoerd op beschadigde stations. Een beperkte busdienst zou worden verstrekt. Supermarkten en banken waren ook gesloten door de chaos van vrijdag toen relschoppers zich richtten op MTR-stations en naar verluidt bedrijven die banden hebben met het Chinese vasteland.

"Het radicale gedrag van oproerkraaiers bracht Hong Kong door een zeer donkere nacht, waardoor de samenleving vandaag (zaterdag) half verlamd achterbleef," zei Lam in een vooraf opgenomen videoverslag. "Het extreme geweld illustreerde duidelijk dat de openbare veiligheid van Hong Kong op grote schaal in gevaar is. Dat is de concrete reden dat we gisteren (vrijdag)een beroep moesten doen op de noodwet om de anti-maskerwet te introduceren." Ze voegde eraan toe: "We kunnen niet toestaan ​​dat relschoppers ons dierbare Hong Kong verder vernietigen."

Honderden demonstranten, velen met maskers, marcheerden zaterdag door het winkelgebied van Causeway Bay. "We weten niet zeker wat er later gaat gebeuren, maar we vonden dat we eruit moesten en ons basisrecht moesten tonen om een ​​masker te dragen," vertelde Sue (22) aan persbureau Reuters van achter haar zwarte masker en donkere bril. "De overheid moet leren dat het Hongkongse mensen zo niet kan inblikken."

Een Franse inwoner, die als voornaam Marko gaf, vertelde persbureau AFP dat het verbod op gezichtsmaskers "olie aan het vuur aan het toevoegen" was. "Maar ik denk dat de mensen die de stations hebben vernietigd extremisten zijn," zei hij.

In de loop van de maanden zijn botsingen tussen politie en activisten steeds gewelddadiger geworden. Op dinsdag schoot de politie voor het eerst een demonstrant met een scherpe kogel, waarbij de 18-jarige gewond raakte die naar verluidt een politieagent aanviel. Op vrijdag werd een jongen van 14 in het been geschoten in Yuen Long, een stad ten westen van de stad. Een politieagent in burger met een ongemarkeerde politieauto werd later aangevallen door relschoppers in hetzelfde gebied, maar ambtenaren koppelden de twee incidenten niet, zo meldt de South China Morning Post.

Hong Kong is een voormalige Britse kolonie die in 1997 werd teruggegeven aan China. Het heeft een "één land, twee systemen" -overeenkomst die het enige autonomie garandeert, en zijn mensen bepaalde vrijheden gunt, waaronder vrijheid van vergadering en vrijheid van meningsuiting. Maar die vrijheden - de basiswet - vervallen in 2047 en het is onduidelijk wat de status van Hong Kong dan zal zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May