Deken Gadradj wil klachtencommissie gericht op rechters
05 Oct 2019, 20:35
foto
Deken Samantha Gadradj stelt voor dat er een instantie komt waar rechters aansprakelijk gesteld kunnen worden voor eventuele misstappen. (Foto: René Gompers)


Personen die vinden dat een rechter niet goed functioneert, kunnen nergens terecht om een klacht in te dienen. Daarom moet er een instantie komen waar dat wel kan en rechters aansprakelijk gesteld kunnen worden voor eventuele misstappen. Het voorstel aan het Hof van Justitie komt van Samantha Gadradj, deken van de Orde van Advocaten. 


President van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, heeft vrijdag in de Congreshal het zittingsjaar 2019-2020 geopend. Met statistieken toonde hij dat in het vorige zittingsjaar – 1 oktober 2018 tot 15 augustus 2019 – er veertien nieuwe tuchtzaken zijn ingediend, terwijl er 22 nog in behandeling zijn. Er zijn in het afgelopen zittingsjaar negen uitspraken en schikkingen geweest.


Van de nieuwe zaken zijn 5 aanhangig gemaakt tegen notarissen, 6 tegen deurwaarders, 2 tegen advocaten. Er is maar 1 nieuwe medische tuchtzaak geweest. Bij de zaken die nog in behandeling zijn, zijn er 5 tegen notarissen, 15 tegen deurwaarders en 2 tegen advocaten. Het gaat om voorlopige cijfers, benadrukt Rasoelbaks. Tot de opening van het nieuwe zittingsjaar waren nog niet alle cijfers verwerkt.


Gadradj haalt in haar rede aan dat vanaf 2013 advocaten aansprakelijk kunnen worden gesteld voor gemaakte fouten. Ze heeft ook cijfers gepresenteerd. “We hebben thans aan het advocaten tuchtcollege aangeboden 21 nieuwe tuchtzaken. Er zijn 7 uitspraken. Negen zaken zijn ingetrokken. Er zijn nog 16 tuchtklachten die behandeld moeten worden.” De deken merkt op dat rechters ook aan een tuchtcollege onderworpen moeten worden. “Wanneer advocaten, notarissen, artsen, ambtenaren allemaal aansprakelijk worden gesteld voor eventuele misstappen, moeten rechters eveneens aansprakelijk worden gesteld voor hun beroepsmatig handelen.”


“Wanneer een rechter een misstap begaat bij de uitspraak in een rechtszaak, heeft de burger momenteel geen enkele instantie waar hij naar toe kan om zijn heil te zoeken. Behalve het middel van hoger beroep, welke geen tuchtrecht spreekt over rechters, maar mogelijk een uitspraak van een lagere rechter vernietigd,” legt Gadradj uit. “De Orde is derhalve voorstander van het invoeren van een klachtencommissie die moet oordelen over het handelen van de rechter. Zo een klachtencommissie heer president (Rasoelbaks,) zou in dit zittingsjaar door uw Hof geïntroduceerd kunnen worden.”


René Gompers

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May