Haïti: Nieuwe botsingen tussen politie en demonstranten
05 Oct 2019, 12:30
foto
Mensen nemen foto's met hun mobiele telefoons terwijl demonstranten roepen om het aftreden van de Haïtiaanse president Jovenel Moise. (Foto: Reuters)


Haïtianen gewapend met stenen, flessen en Molotov-cocktails botsten vrijdag met de politie toen ze president Jovenel Moise riepen om af te treden. Ze stellen hem verantwoordelijk voor een diepe economische en politieke crisis in het land dat al jaren onrustig is.

De botsingen braken uit toen de politie met schilden vrachtwagens, waterkanonnen en traangas gebruikte om te voorkomen dat demonstranten zich begaven naar het hoofdkwartier van de VN-vredesmacht. Er waren ook extra maatregelen getroffen nabij de luchthaven in Port-au-Prince.

Videobeelden toonden grote menigten en zwarte rook afkomstig van brandende banden in de straten. Protesten zouden ook plaatsvinden in verschillende kleinere steden buiten de Haïtiaanse hoofdstad. Andre Michel, een politieke oppositieleider, vertelde Reuters deze week dat tot de demonstratie was opgeroepen om een ​​"zeer krachtige boodschap" te sturen dat Moise moet aftreden.

Veel oppositieleiders en ontevreden Haïtianen hebben opgeroepen om Moise af te zetten, Ze geven hem de schuld voor het niet aanpakken van problemen, waaronder wijdverbreide voedsel- en brandstoftekorten, een verzwakkende munteenheid, dubbele cijferinflatie en corruptie beschuldigingen tegen ambtenaren.

Protesten in het armste land van de Amerika's de vorige week, behoorden tot de grootste en meest gewelddadige in maanden. Gespecialiseerde eenheden van de door de VN gesteunde Haïtiaanse nationale politie werden geplunderd en twee politievoertuigen werden in brand gestoken tijdens momenten van onrust.

Anti-regeringsdemonstraties werden vooral gewelddadig in februari, toen de Verenigde Naties zeiden dat 41 mensen werden gedood en nog eens 100 gewonden vielen. De politie zegt dat minstens vijf mensen zijn gedood in botsingen in de afgelopen paar weken, maar Moise heeft geen indicatie gegeven dat hij van plan is af te treden.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken, Chrystia Freeland, veroordeelde deze week alle vormen van geweld in Haïti, en de VS herhaalde eerdere oproepen tot kalmte. "We blijven alle actoren aanmoedigen om af te zien van geweld, de mensenrechten te respecteren en het normale functioneren van ziekenhuizen en hulpdiensten mogelijk te maken, evenals het werk van de humanitaire hulpverleners die de meest kwetsbare bevolkingsgroepen helpen", zei VN-woordvoerder Stéphane Dujarric op donderdag.

Het Amerikaanse congreslid Frederica Wilson reageerde ook op de crisis en zei dat de Haïtianen het zat waren en Moise zijn functie zou moeten verlaten als de protesten doorgaan. "We hebben een president van een land waarvan de mensen vinden dat hij corrupt is", zei Wilson tijdens een ontmoeting met Haïtiaanse Amerikaanse activisten die ook werd bijgewoond door de Amerikaanse parlementsvoorzitter Nancy Pelosi. "We moeten een oplossing vinden om de protesten te stoppen, of we moeten een manier vinden om de president te verwijderen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May