'Zorg in de hand' pakt moedersterfte aan
05 Oct 2019, 10:35
foto


Stichting Perisur en Health[e]Foundation gaan samenwerken om maternale sterfte (overlijden tijdens zwangerschap tot 42 dagen na de bevalling) terug te dringen. Donderdag is de financieringsovereenkomst met de Twinningfaciliteit Suriname-Nederland getekend, waarmee het project ‘Zorg in de hand’ officieel van start is gegaan, zeggen de partners in een persbericht. 
 
Het project heeft als doel om kennisuitwisseling en capaciteitsversterking voor gezondheidswerkers en informatievoorziening gericht op moeder en kind te stimuleren. Gedurende twee jaar wordt nascholing aangeboden middels e-learning en fysieke workshops aan 120 gezondheidswerkers en 60 community werkers en gezondheidsassistenten in het land. Zwangere vrouwen worden bereikt via een innovatieve mobiele app, speciaal ontwikkeld voor Suriname.  De eerste trainingen voor gezondheidswerkers zullen begin 2020 van start gaan waarna ook de mobiele app gelanceerd zal worden voor zwangere vrouwen. 

“Het gaat om een uniek project”, zegt Ashna Hindori-Mohangoo, project manager van Stichting Perisur, “doordat niet alleen de kennis van de Surinaamse gezondheidswerkers wordt vergroot, maar ook zwangere vrouwen betrokken worden in hun zorg middels de mobiele app. Deze gecombineerde aanpak leidt tot meer kennis, betere zorg en daarmee positieve geboorte-uitkomsten.”

Gezondheidswerkers (verloskundigen, gynaecologen, huisartsen, obstetrie/gynaecologie verpleegkundigen) zullen worden getraind middels de Female & Family[e]Education nascholing. De training richt zich op prenatale zorg, de bevalling, grootste oorzaken van complicaties, ziekte en overlijden bij moeder en kind, zoals postpartum bloeding en pre-eclampsie. Verder zullen communitywerkers en gezondheidsassistenten (GZA’s) deelnemen aan de  Health[e]Community nascholing, gericht op zorg voor moeders en baby’s. Daarnaast staan het ontwikkelen van communicatie- en trainingsvaardigheden centraal.

In 2017 is in Suriname een maternale sterfte van 120 per 100.000 levend geboren baby’s gerapporteerd. Jaarlijks worden circa 10.000 baby’s geboren in Suriname, waarvan één op de vijf ongunstige geboorte-uitkomsten heeft. Deze cijfers zijn vergeleken met landen in de regio aan de hoge kant. Nadine Pakker, Managing Director van Health[e]Foundation, geeft aan dat het dankzij de Twinningfaciliteit Suriname-Nederland mogelijk is, om als Surinaamse en Nederlandse maatschappelijke organisatie de krachten te bundelen en de maternale gezondheid in Suriname te verbeteren.

Advertenties

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April