Grote Suriname Tentoonstelling geopend in Amsterdam
04 Oct 2019, 20:37
foto
De Grote Suriname tentoonstelling geopend in De Nieuwe Kerk aan de Dam in Nederlandse hoofdstad, Amsterdam. (Foto: Mirjam Marks).


In De Nieuwe Kerk aan de Amsterdamse Dam is donderdag de Grote Suriname Tentoonstelling feestelijk geopend. Na maanden van intensieve voorbereidingen krijgt de bezoeker in het hart van Amsterdam, waar eeuwen geleden scheepsladingen suiker, koffie en cacao binnenkwamen, een fraai inzicht in de geschiedenis, natuur en cultuur van Suriname. Met nadruk stellen de samenstellers dat het geen tentoonstelling is geworden waarin ‘wit over zwart’ vertelt. Omdat Surinamers aan beide kanten van de oceaan bij de opzet van de expositie werden betrokken, onder wie studenten van de Anton de Kom universiteit.

Aan de hand van familieverhalen, brieven en documenten, ruim 250 historische objecten en werken van hedendaagse Surinaamse kunstenaars als Marcel Pinas, Razia Barsati en Remy Jungerman, is volgens hoofdcurator Marlies Kleiterp een ‘biografische’ tentoonstelling tot stand gekomen. De gemeenschappelijke geschiedenis, de bonte verzameling culturen en de ‘overrompelende’ natuur staan daarin centraal. 

‘Wie eerst door de geschiedenis wandelt, begrijpt daarna waar al die uiteenlopende culturen vandaan zijn gekomen. Van Inheemsen en Creolen tot Hindostanen, Javanen en Chinezen’, zegt Kleiterp. Zo wandelt de bezoeker onder meer langs het beroemde stenen masker uit de Pre-Colombiaanse tijd, maakt hij of zij kennis met de oorspronkelijke bewoners van Suriname, om dan door het tropische regenwoud, via onder meer een marrondorp, een plantage en de goudvelden, in het huidige Paramaribo uit te komen. 

In het midden van de kerk komen de bevolkingsgroepen samen, ieder met hun eigen attributen, gewaden en rituelen. Geluidsopnames uit het bos en tien meter hoge doeken met kleurrijke natuurbeelden maken de wandeling tot een zintuiglijke en soms zelfs emotionele ervaring.

Blikvanger is een speciaal voor de tentoonstelling gemaakte installatie van Marcel Pinas: een meterslange tafel die lijkt gedekt voor een feestelijk staatsbanket. De zwart-witte pangi’s die over de stoelen hangen en de foto’s op de borden doen anders vermoeden. Daarop zijn rauwe en gruwelijke beelden uit de Binnenlandoorlog te zien: gewonde militairen, lijken in de achterbak van een pick-up of strijders van het Junglecommando in actie. Op de tafel staan 38 borden, waarmee de kunstenaar verwijst naar het aantal onschuldige burgers dat op 29 november 1986 werd vermoord bij het dorp Moiwana.

De tentoonstelling is nog te zien tot 2 februari 2020. Daarnaast zijn de komende weken in de Nieuwe Kerk de zogenoemde Suriname Monologen te zien en te horen. Dan worden hoofdrolspelers uit de recente Surinaamse geschiedenis in woord, beeld en geluid geportretteerd. Het gaat om theatrale opvoeringen met onder meer Kenneth Herdigein, Monic Hendrickx en Dorothy Blokland, in de regie van John Leerdam en onder muzikale begeleiding van Harto Soemodihardjo. Achtereenvolgens komen Johan Ferrier, Anton de Kom, Jagernath Lachmon, Henck Arron en Johan Adolf Pengel - één voorstelling is gewijd aan deze drie staatsmannen -, Nola Hatterman, Desi Bouterse en Sophie Redmond aan bod. 

Diederik Samwel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May