Column: Spring je fit!
03 Oct, 00:59
foto


In elk huis lag er vroeger wel een springtouw. Aanvankelijk ging men ervan uit dat touwtjespringen iets was voor meisjes, dus konden die hun hart ophalen. Wat velen niet weten is dat jij je met touwtjespringen, mits op de juiste manier gedaan, niet alleen kan amuseren, maar dat je tegelijkertijd ook een strakker lichaam kan krijgen. Ja, u leest het goed. Touwtjespringen is de redding voor iedereen die vanwege een druk schema niet genoeg tijd heeft om ook nog naar de sportschool te gaan, maar wel in vorm wil blijven.

Touwtjespringen is de fitnesstraining bij uitstek, want alle spieren in je lichaam zijn erbij betrokken. De armen, schouders en borstspieren zijn betrokken bij de draaibeweging die nodig is om het touw omhoog te krijgen. De knieën en kuitspieren zorgen ervoor dat de schok van het neerkomen goed wordt opgevangen. De spieren in uw benen worden door de repeterende beweging, steviger zonder in volume toe te nemen. U raadt het al: goed gevormde benen aan het eind van de rit. De buikspieren krijgen ook ruime aandacht, want die moeten flink aangespannen worden voor een goede houding en het behoud van het evenwicht. Een doorzetter krijgt na verloop van tijd een strakkere buik en mooiere taille.

Doordat bij het touwtjespringen alle spieren betrokken zijn, moet het lichaam bij een hoge intensiteit de energiereserves aanspreken, dus verbrand je veel calorieën. Het is bewezen dat je met een uur springtouwen evenveel calorieën verbrandt als bij een uur hardlopen. Dat is gemiddeld 700 calorieën voor een persoon van 60 kilogram. Daarnaast draagt touwtjespringen ook toe aan jouw behendigheid, de coördinatie wordt beter en bij een goede discipline zal je soepeler en behendiger gaan bewegen. Touwtjespringen is dus het alternatief voor degenen die zich bewust zijn van hun bewegingsbehoefte, maar niet weten hoe ze dat in hun dagelijks leefpatroon moeten inpassen. 

Touwtjespringen kan overal en op verschillende manieren: buiten, binnen, al rennend, in stand etc. Om het vol te houden is het belangrijk om af te wisselen op een voet, dubbele sprongen, kruisen van het springtouw, de knieën optillen, sprongen naar links/rechts en ga zo maar door. Varieer en heb plezier, dan is de kans groter dat je het langer volhoudt en het gewenste resultaat boekt.

Touwtjespringen heeft talrijke gezondheidsvoordelen, is erg goedkoop en kan in je eentje gedaan worden. Waar wacht je op? Pak het springtouw en spring je fit!

Mireille Hoepel