Peru in politieke crisis, congres ontbonden
02 Oct 2019, 12:44
foto
Martín Vizcarra, die in maart 2018 werd beëdigd als president, werd vergezeld door zijn vicepresident Mercedes Aráoz tijdens de ceremonie in Lima. (Foto: AP)


Peru is in een politieke crisis terechtgekomen nadat president Martín Vizcarra het congres heeft ontbonden. Oppositiewetgevers, die in de meerderheid zijn in het Congres, zeiden dat de ontbinding neerkwam op een staatsgreep. Ze hebben Vizcarra geschorst en vicepresident Mercedes Aráoz ingezworen als waarnemend president. Maar in een onverwachte ommezwaai heeft Aráoz ontslag genomen als "waarnemend president". Dat gebeurde slechts enkele uren nadat ze was beëdigd.

De beëdiging van Mercedes Aráoz was een daad van verzet door wetgevers die boos waren nadat president Martín Vizcarra het congres op maandag had ontbonden. Het besluit betekende dat Peru gedurende korte tijd twee politici had die beweerden de rechtmatige leider van het land te zijn. Ondanks de constitutionele crisis blijft Peru grotendeels kalm.

Aráoz was vicepresident van Vizcarra totdat hij besloot het congres op maandag te ontbinden. Oppositiewetgevers kozen haar om Peru te leiden. Ze beweerden dat Vizcarra de grondwet had geschonden door het Congres te ontbinden en dat zijn positie daarom vacant was. Ze hebben Vizcarra ook voor een jaar geschorst, maar de regering voerde aan dat omdat die stemming had plaatsgevonden nadat de president het Congres had ontbonden, het ongeldig was.

Ontslag als vicepresident
In een op Twitter gepubliceerde brief (in het Spaans) legde Aráoz uit dat ze ontslag nam als waarnemend president nadat het regionale orgaan, Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), had verklaard dat het aan het constitutionele hof van Peru was om te beslissen of de ontbinding van het congres constitutioneel was. Ze zei dat ze ook afstand deed van haar functie als vicepresident omdat ze vindt dat de constitutionele orde in Peru is verbroken. Ze tweette dat ze hoopte dat haar aftreden ertoe zou leiden dat er zo snel mogelijk algemene verkiezingen zouden worden gehouden.

Na het aftreden van Aráoz lijkt Vizcarra stevig in de zadel te zitten. Kort na het ontbinden van het congres had hij al de steun gekregen van de hoofden van de strijdkrachten en de politie en waren ongeveer 2.000 Peruanen de straten van de hoofdstad Lima en andere steden opgegaan om hun steun te betuigen aan Vizcarra. Een dozijn regionale gouverneurs zeiden ook dat ze Vizcarra steunden.

Ontbinden Congres
Het besluit om het Congres te ontbinden kwam na maanden van impasse waarin het door de oppositie gecontroleerde Congres de populaire anti-corruptiemaatregelen van de president blokkeerde. Vizcarra kwam in maart 2018 aan de macht nadat de toenmalige leider, Pedro Pablo Kuczynski, ontslag nam vanwege beschuldigingen van stemmen kopen.

Met vier eerdere presidenten in onderzoek voor vermeende corruptie zei Vizcarra dat hij het opschonen van de Peruaanse politiek tot zijn belangrijkste prioriteit zou maken. Maar het Congres, gedomineerd door de partij van de oppositiepopulatie wiens leider Keiko Fujimori in hechtenis zit in afwachting van haar proces wegens aanklachten, heeft de inspanningen van president Vizcarra bij elke stap gedwarsboomd. Gefrustreerd beriep Vizcarra zich op een artikel in de grondwet dat de president in staat stelt het Congres te ontbinden als het tweemaal "nee" heeft gestemd in een zogenaamde "vertrouwensstem".

De confrontatie tussen de wetgevende macht en Vizcarra zal de komende dagen waarschijnlijk doorgaan. Het Congres is van plan om vrijdag opnieuw bijeen te komen om te stemmen over een motie om de president volledig te ontslaan.

Vizcarra heeft ondertussen een decreet uitgevaardigd waarin een datum wordt vastgelegd voor nieuwe parlementsverkiezingen op 26 januari. De verkozenen zouden dan de periode van vijf jaar van het ontbonden congres dienen, die in 2021 afloopt. In de tussentijd zal een congrescommissie bestaande uit 27 wetgevers de wetgevende taken overnemen.

Hoewel er in de grondwet van Peru een artikel staat waarmee de president het Congres kan ontbinden, zijn Peruanen verdeeld over de vraag of in dit geval aan de normen is voldaan. Congresvoorzitter Pedro Olaechea zei dat de handeling van Vizcarra een "coup d'etat" was. Hij merkte op dat sommige wetgevers overwegen de zaak naar het Peruaanse constitutionele hof te brengen, zodat deze beslist of het besluit constitutioneel was.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May