Lening US$ 32 miljoen voor powerplant Paranam en AZP
02 Oct 2019, 00:02
foto
Minister Gillmore Hoefdraad en Ofid-director general Abdhulhamid Alkhalifa bezegelen de leenovereenkomst van US$ 32 miljoen. (Foto: NII)


De overheid heeft US$ 32 miljoen geleend bij de OPEC Fund for International Development (Ofid). Daarvan is US$ 26 miljoen bestemd voor de EBS. Daarmee zal onder andere een nieuwe powerplant op Paranam worden gebouwd. De US$ 6 miljoen is een ‘top up’: het wordt toegevoegd aan de US$ 10 miljoen die Ofid stopt in de  ‘upgrade’ van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De leenovereenkomst is dinsdagmorgen getekend op het ministerie van Financiën.

De stukken voor de Expansion of Power Generation, Transmission and Distribuitions System Project en Health Facilities Improvement Project, zijn getekend door minister Gillmore Hoefdaad van Financien en  Abdhulhamid Alkhalifa, Director-General van Ofid. Voor de EBS is het een heel belangrijk moment geweest, vindt Marcel Eindhoven, technisch directeur van de EBS. “Deze bijdrage van de Ofid is in combinatie met andere banken zoals de Caribbean Development Bank, de Islamic Development Bank en de Kuwait fond,” licht hij toe.

Het totaal project voor de powerplant is begroot op US$ 140 miljoen. De overige gelden komen uit leningen uit het Kuwait Fund (US$ 17 miljoen), van de IsDB (US$ 41 miljoen) en van de CDB (US$ 35 miljoen). De eigen bijdrage van Suriname is US$ 23 miljoen.

“We gaan een nieuwe powerplant op Paranam zetten,” vertelt Eindhoven. “We gaan dan een verbinding bouwen van Menckendam naar het noorden (Ringweggebied) en van Menkendam naar Kwatta om de energie naar het westen te brengen. In Nickerie gaan we vanuit het centrum richting Henar, een transmissielijn bouwen.” Op de nieuwe powerplant gaat stroom opgewekt worden met dieselmotoren. Het gaat ongeveer twee jaren duren voordat het project af is, zegt Eindhoven. “We bouwen een nieuwe powerplant en nieuwe transmissielijnen om de stroom effectief te transporteren naar de gebieden die het nodig hebben.”

De extra US$ 6 miljoen voor AZP had Hoefdraad een maand geleden al aangekondigd toen de vernieuwde zuid kant van het ziekenhuis in gebruik werd genomen. Het geld is onder andere nodig voor de bouw van operatiekamers, en een Intensive Care unit, deelt Hoefdraad mee. “Het pakket houdt in dat alles sleutel klaar wordt opgeleverd. Alle equipement dat nodig is zal uit deze 6 miljoen worden aangeschaft.” De verbouwde 4e etage van het beddenhuis van AZP aan de noordelijke zijde wordt vandaag in gebruik genomen.

René Gompers

 

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May