China pronkt op 70e verjaardag met militaire kracht
02 Oct 2019, 00:58
foto
China heeft op grootse wijze zijn 70-jarig bestaan gevierd.(Foto's: Ranu Abhelakh)


De Volksrepubliek China heeft op 1 oktober op grootse wijze zijn 70e oprichtingsdag herdacht. Het land toonde in zijn militaire parade de kracht en het vertrouwen van het leger en de eigen super moderne wapentechnologie. In een kleurrijke massa volksoptocht beeldde het zijn historie, etnische verscheidenheid, de sociaaleconomische ontwikkelingen en groei in de afgelopen 70 jaren uit. Het schepte ook het nieuwe beeld van China, dat op vreedzame wijze verder wordt ontwikkeld. Een belofte die de Chinese president  Xi Jinping zijn volk meegaf op deze 70e verjaardag.

China zal blijven op het pad van de vreedzame ontwikkeling, zei Xi aan het begin van de parade op de nationale dag. "We zullen blijven samenwerken met mensen uit alle landen om gezamenlijk een gemeenschap te bouwen met een gedeelde toekomst voor de mensheid.”

De president hield zijn korte toespraak vanuit de poort van de Hemelse Vrede, waar de Chinese leider Mao Zedong op 1 oktober 1949 -de oprichting van de Volksrepubliek China verkondigde, voor het Tiananmenplein in de Chinese hoofdstad Beijing. Xi gaf aan dat China voor een wederzijds voordelige strategie van openstelling gaat. "Op onze weg voorwaarts moeten we de beginselen van" vreedzame hereniging" en "één land, twee systemen" handhaven, de blijvende welvaart en stabiliteit in Hongkong en Macao behouden, de vreedzame ontwikkeling van Cross-Strait-relaties bevorderen, alle Chinezen, zonen en dochters verenigen, en blijven streven naar de volledige hereniging van het moederland.”

Xi, secretaris-generaal van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China (CPC) en voorzitter van de Centrale Militaire Commissie (CMC), gaf verder aan dat de militairen de soevereiniteit, veiligheid en ontwikkelingsbelangen van China resoluut moeten beschermen. En de wereldvrede krachtig moeten verdedigen.

De hele feestelijke ceremonie werd live uitgezonden op tv en voor de eerste keer ook in verschillende theaters. Zo'n 30.000 genodigden woonden de viering van bijkans twee uren bij. De militaire parade bestond uit 15.000 militairen (grond en lucht) inclusief het vredesleger, 580 stukken aan materieel en zo'n 160 vliegtuigen.

Na zijn toespreek stapte Xi de zwarte open Limousine uitgerust met microfoons in om de troepen te inspecteren. Hij groette hen met “kameraden, hardwerkende kameraden, waarop zij luidkeels hun leider prezen en aangaven het volk te dienen. Eenmaal terug, volgde het indrukwekkende defilé onder begeleiding van het militaire orkest.

Langs de trottoirbanden op straat waren microfoons geplaatst om alle stappen te horen. De op de milliseconden precisie, strakke expressie, hoge stappen gepaard met armbewegingen oogstten menigmaal applaus van het publiek. Bij het passeren van de onbemande vliegtuigjes, tanks, wapperde de Chinezen vol trots met hun vlaggetjes en vuurden hun leger aan.

Het Chinese leger toonde zijn nieuwste hoogstaande wapens als de DF-41 Intercontinentaal ballistische raketten, de ruggengraat van China's nucleaire ontwikkeling die verschillende kernkoppen kan vervoeren en tot de Verenigde Staten reikt. Onder het bewind van Xi vanaf 2012, ontpopte het land zich tot een steeds belangrijker militaire speler in de Zuid-Aziatische regio. Het Volksbevrijdingsleger toonde dan ook zijn groei en capaciteit – één waarmee de wereld zeker rekening mee moet houden. Tussen het materieel dat aan het defilé deelnam, zat de J-20 vijfde generatie straaljager, verschillende nucleaire raketten, de JL-2 onderzeeër ballistische raket en" lange en midden lange afstandsraketten.

Na de militaire parade volgde de bloemen praalwagens in optocht omringd door duizenden dansers gekleed als onder meer boeren, sporters en helden. Elke periode in de afgelopen 7 decennia met een groot portret van de toenmalige president, werd uitgebeeld in hoogtepunten. Het was de geschiedenis van China en de successen in de verschillende regio’s. Bij het voorbijgaan van het portret van Xi en de ontwikkelingen sinds zijn aantreden in 2012 en het toekomst beeld, gaf het publiek een staande ovatie en juichte luidkeels.

Het enthousiasme en de emoties onder de aanwezigen werd gevoed door het orkest en zangkoor dat patriottische liederen  zong. Enkelen konden hun tranen niet bedwingen. "Geen enkele kracht kan ooit de status van China schudden, of het Chinese volk en de natie stoppen om vooruit te gaan," zei XI. De 70e verjaardag is afgesloten met een galashow met dans en muziek inclusief een kunstvuurwerkspektakel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May