Breeveld: Leningen en schulden rode draad jaarrede
01 Oct 2019, 22:53
foto
DOE-fractieleider Carl Breeveld over de jaarrede van de president. (Foto: René Gompers)


“Leningen, schulden, schulden.” Zo vat Assembleelid Carl Breeveld van DOE de jaarrede van president Desi Bouterse samen. Breeveld stelt dat Bouterse heeft aangetoond dat het falende, inconsistente, corruptie faciliterend en zwaar afhankelijk van leningen beleid, gewoon wordt voortgezet. Breeveld vermoedt dat het begrotingstekort veel groter is dan de SRD 1.3  miljard wat Bouterse heeft meegedeeld.  

“De president schept een heel goed beeld van wat hij wil realiseren de komende periode,” merkt Breeveld op. “Maar tegelijkertijd komen we weer de manco's tegen. In 2010 toen hij aantrad, was er ook een mooie jaarrede. Bij deze jaarrede verwachtte je feitelijkheden over wat bereikt is. Dat miste ik. Tegelijkertijd zie je dat er uitstel wordt gevraagd voor de Financial Task Force omdat men merkt dat men de NRA niet zal halen. Dat geeft al een falend beleid aan. De plicht van perceel identificatie wordt opgeheven. Eerst wordt gezegd dat men het wil, dan komt er tegengas en de regering neemt het terug.” 

“We zien ook dat er een heleboel infrastructurele werken gepland staan maar de vraag is natuurlijk: hoe wordt dat gefinancierd?” haalt Breeveld aan. “De realiteit is dat het puur gaat om leningen, schulden, schulden en schulden. Eigenlijk kun je zeggen dat na zo een jaarrede de sleutelwoorden zijn; leningen, schulden, schulden. Schulden die gemaakt zullen worden om de zaken te realiseren. Het bestrijden of voorkomen van corruptie is niet aangehaald. Ik zie daardoor dat de regering niet wil gaan naar goed bestuur omdat zij een model voortzet waarbij er bepaalde personen en instanties worden bevoordeelt met dit beleid. Waar is de Aanbestedingswet? Dan kon je tenminste van goed bestuur praten bij alle zaken die je wilt gaan doen.”  

Bouterse heeft meegedeeld dat het begrotingstekort SRD 1.299.233.000 is.  “We gaan bestuderen hoe men aan die 1.3 miljard komt, of het inderdaad klopt want soms worden er allerlei geweldige toverspelletjes uitgehaald om tot dat soort bedragen te komen,” merkt Breeveld op. “Wij willen weten of het werkelijk zo is want misschien is het veel meer dan dat.” 

Breeveld benadrukt dat het om goede  voornemens gaat maar dat de manier van uitvoeren  hem niet charmeert.  Hij kijkt ook uit naar de verbreding van de Van ’t Hogerhuysstraat van vier naar zes banen. Hierdoor zullen er minder opstoppingen in het verkeer zijn. Breeveld hoopt dat bij dit project de voet- en fietspaden niet zullen verdwijnen. Die zijn al schaars genoeg en de verkeersveiligheid voor voetgangers en tweewielers zal dan niet verbeterd zijn benadrukt hij. 

“Leningen, schulden en schulden, zo kun je die jaarrede samenvatten,” herhaalt Breeveld. “Dat is niet bepaalt geslaagd voor een samenleving want je zadelt ons op, generaties lang, met enorme bedragen. Als het allemaal op goed bestuur gebaseerd was, had ik geen probleem. Want als je goed bestuur uitvoert zal dat wat je aan financiële middelen inzet, correct zijn. Maar wanneer we merken dat er ontzettend veel wanbeleid plaatsvindt bij de financiën en dat de corruptie nog altijd hoogtij viert, we hebben nog nooit zoveel corruptie gehad als nu, ja…dan ga je natuurlijk bedenkingen hebben over wat er naar voren is gebracht.” 

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May