Guyana en Suriname ervaren overlast extreme vloedstanden
30 Sep 2019, 17:09
foto
In de oostelijke polders hebben de hoge vloedstanden voor overlast gezorgd.


Een breuk in de Danzic zeewering van buurland Guyana heeft voor veel ongerief gezorgd in de regio Mahaica-West Berbice, bekend als regio 5. Een extreme vloedstand van ongeveer 3,31 meter heeft samen met de dambreuk gezorgd voor overstromingen in de gemeenschappen Danzic, Columbia, Glazier's Lust, Fair Field, High Dam en Prospect. Meer dan 200 meter van de zeewering is aangetast.

Er zijn huizen ondergelopen in de regio en zijn verschillende zelfvoorzieningsbedrijven en vee ernstig getroffen. Rijstvelden aan de noordkant van de dorpen zijn overspoeld met zoutwater, terwijl ook aan de zuidkant rijstvelden zijn getroffen. De mensen van wie de huizen zijn ondergelopen hebben schoonmaakkorven gehad om hun woningen na de vloed op te schonen. Guyana heeft de gemeenschappen aangegeven dat ze zich moeten voorbereiden op nog twee dagen van boven vloed. De mensen zijn voorzien van zand en zandzakken om barrières op te werpen tegen het binnenkomende zeewater.



Een geërodeerd deel van de Guyanese Mahaicony-kust eerder dit jaar. (MPI-foto)

Intussen hebben het ministerie van Openbare Infrastructuur en de Nationale Afwaterings- en Irrigatie Autoriteit graafmachines geleverd om kanalen te verbreden om een deel van de overstromingswateren op te vangen. De inwoners van de getroffen gebieden is op het hart gedrukt om voorzorgsmaatregelen te nemen aangezien de boven normale vloedstanden zich tot woensdag zullen voordoen. Aan de westkust van Demerara hebben verschillende dorpen ook last ondervonden van de extreem hoge vloedoverstromingen.

Ook Suriname heeft last ondervonden van de hoge vloedstanden. Te Weg naar Zee was er gisteravond sprake van een dambreuk terwijl in Nickerie percelen in de oostelijke polders waaronder Paradise, Longmay, wateroverlast ondervonden van de hoge waterstanden. Op beide plekken worden er werkzaamheden uitgevoerd om het zeewater te weren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May