Bouterse: 31 december Afobakadam in Surinaamse handen
30 Sep 2019, 11:21
foto
President Desi Bouterse spreekt zijn tiende jaarrede uit in De Nationale Assemblee. Dit is zijn laatste jaarrede in dit regeringsverband. (Foto: Raoul Lith)


"Op 31 december 2019 worden de Afobaka stuwdam en de bijbehorende waterwerken, die vanaf 1964 in Amerikaanse handen zijn en voor het allergrootste deel voor de stroomvoorziening van ons land verantwoordelijk zijn geweest, na 55 jaar overgedragen worden aan de republiek Suriname." Dit heeft president Desi Bouterse aangekondigd tijdens zijn tiende jaarrede vanmorgen in De Nationale Assemblee. 

De regering vindt het op zijn plaats om bij deze jaarrede De Nationale Assemblee en het volk van Suriname te feliciteren met het aannemen van de wetswijziging 'Brokopondo overeenkomst' en de wet 'Schadeloosstelling bauxietmaatschappijen'. 

"Wij danken opeenvolgende regeringen vanaf 1958, de Alcoa en de Suralco, hun directie en staf en alle duizenden Surinamers die jarenlang hun krachten hebben gegeven. Maar last but not least, dank aan hen die zware offers hebben moeten brengen om te transmigreren naar elders in het binnenland om plaats te maken voor het stuwmeer. Om Suriname een kans te geven om zich voor ons te kunnen ontwikkelen. Met deze overdracht, zal een einde gekomen zijn aan de tijdperk van 100 jaar Alcoa, Suralco en Suriname," stelt Bouterse. 

Met de beeindiging van de Brokopondo overeenkomst op 31 december 2019 is zicht ontstaan op de vele mogelijkheden om in eigen beheer de bauxiet industrie in ons land te ontwikkelen, meent de president. "In goede samenwerking met multinationals in de wereld zal de bauxiet-, aluinaarde- en aluminiumindustrie onder nieuwe voorwaarden met moderne mijnbouwovereenkomsten nieuw leven worden ingeblazen. Essentiële mogelijkheden zullen in deze zijn geopend voor een belangrijk deel van onze economie om onze economie te verzelfstandigen. We schrijven geschiedenis," benadrukt de president. 


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May