Zwitserland veilt luxeauto's Teodorin Obiang
29 Sep 2019, 16:33
foto
Teodorin Obiang staat erom bekend zijn flamboyante levensstijl te delen op sociale media. (Foto: AFP)


Een veilinghuis in Zwitserland heeft een aantal luxeauto's van Teodorin Obiang, vicepresident van Equatoriaal-Guinea onder de hamer gezet. Het gaat om voertuigen die in beslag waren genomen als onderdeel van een onderzoek naar het witwassen van geld. Teodorin is de zoon van Teodoro Obiang Nguema, die Equatoriaal-Guinea al 40 jaar leidt.

Onder de 25 auto's die worden geveild zitten Ferrari's, Bentleys, Rolls Royces en Lamborghini's. Naar verwachting zal het wagenpark US$ 18,5 miljoen opleveren, zegt veilingsmeester Bonhams.  Een Lamborghini Veneno Roadster ter waarde van meer dan US$ 6,2 miljoen en een Aston Martin One-77 Coupe van meer dan US$ 1,7 miljoen, zijn aangemerkt als "raar en opmerkelijk."

"Voertuigen zoals deze zouden een juweel zijn van elke collectie, maar om ze allemaal tee hebben is echt wel uitzonderlijk," zei persofficier Lynnie Farrant van veilinghuis Bonhams. "Dit is een uitzonderlijke verkoop," merkte Philip Kantor, hoofd van de Europese autobranche bij Bonhams op tegenover persbureau AFP. "Het is een privécollectie superauto's met een zeer lage kilometerstand."

De veiling komt nadat het parket van Genève in februari aankondigde dat het een zaak tegen Teodoro Nguema Obiang Mangue, en twee anderen had gesloten. De zaak had te maken met een onderzoek naar het witwassen van geld en wanbeheer van publieke gelden.

Officieren van justitie zeiden dat ze aanklachten van financieel wangedrag tegen Teodorin Obiang lieten vallen, maar dat ze de auto's in beslag namen als onderdeel van het onderzoek. Volgens het Zwitserse wetboek van strafrecht kunnen aanklagers ervoor kiezen om aanklachten in deze categorie te laten vallen als gedaagden schadevergoeding bieden "en een situatie herstellen die in overeenstemming is met de wet."

Onder de auto's die onder de hamer gaan bij een golfclub in het dorp Cheserex nabij Genève, zijn zeven Ferrari's, drie Lamborghini's, vijf Bentleys, een Maserati en een McLaren.

De zoon van de president van Equatoriaal-Guinea zit ook elders vast in juridische problemen. In oktober 2017 veroordeelde een rechtbank in Parijs hem tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar en een boete van US$ 32,8 miljoen nadat hij was veroordeeld voor het overhevelen van publiek geld om activa in Frankrijk te kopen. Hij werd beschuldigd van het uitgeven van meer dan 1.000 keer zijn officiële jaarsalaris aan een herenhuis met zes verdiepingen in een duur deel van de Franse hoofdstad, een vloot van snelle auto's en kunstwerken, naast andere bezittingen.

Vorig jaar zeiden Braziliaanse functionarissen dat US$ 16 miljoen aan niet-aangegeven contant geld en luxe horloges die in beslag zijn genomen door een delegatie die Teodorin vergezelde, mogelijk onderdeel was van een poging van de regering van het land om geld wit te wassen.

De regering van Equatoriaal-Guinea, één van de beste aardolieproducenten van Afrika, heeft destijds de inbeslagneming aan de kaak gesteld en gezegd dat het geld bedoeld was om de reiskosten van Teodorin te dekken, terwijl de horloges voor persoonlijk gebruik waren. De regering zei ook dat de Braziliaanse autoriteiten "de werkelijke som van het geld en de waarde van de geconfisqueerde juwelen" verkeerd hadden ingeschat en drong aan op teruggave van de geconfisqueerde activa.

Naast vicepresident is Teodorin een hoge officier in het leger. Hij wordt gezien als de opvolger van zijn vader die sinds 1979 aan de macht is. Afgelopen november was hij voor het eerst voorzitter van een kabinetsvergadering. De 51-jarige Teodorin was adviseur van zijn vader en later minister van landbouw, voordat hij in 2012 werd benoemd tot vicepresident.

Internationaal is er veel kritiek op de extravagante uitgaven en playboy leefstijl van Teodorin Obiang. In een artikel uit 2004 beschreef The New York Times hem als "een rapmuziekondernemer en levensgenieter, dol op Lamborghini's en lange reizen naar Hollywood en Rio de Janeiro".
Advertenties