Illegale goudwinning in Brokopondo zorgwekkend
29 Sep 2019, 06:38
foto
Illegale goudwinningsactiviteiten in Brokopondo, nog geen 300 meters verwijderd van de voj-school.


Illegale goudwinningsactiviteiten in Brokopondo baren velen zorgen. Op nog geen 300 meter verwijderd van VOJ Brokopondo wordt er illegaal naar goud gezocht. Ook dichtbij het Ananistrand aan de Surinamerivier wordt er goud gewonnen. Eerder is er opgetreden tegen deze taferelen, maar intussen zijn de activiteiten hervat. Assembleelid Wendell Asadang (NDP) om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat districtscommissaris (dc) Frederik Finisie heeft beloofd op te zullen treden. De ponton die actief is bij het strand zal worden verwijderd. 

Asadang heeft begrepen dat er een gedoogd beleid is gevoerd rond de ponton. Zo zijn de stranden ontstaan. Het grind wordt opgezogen door de ponton en door het zand dat achterblijft, is er een strand gevormd. De dc zal volgens het Assembleelid de ponton doen verwijderen en in het geval van goudwinning in de omgeving van de school, zal de aanpak in overleg met de commissie Ordening Goudsector (OGS) plaatsvinden. De dc heeft niet gereageerd op vragen van Starnieuws om commentaar. 


Ponton bezig bij het Ananistrand met goudwinning. De activiteiten gaan dag en nacht door. 

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat geen enkele vorm van toestemming is gegeven aan mensen om aan goudwinning te doen. De bewindsman die uitlandig is, heeft intussen contact opgenomen met het OGS. Hij heeft een update gekregen van de situatie en zal nog een officieel rapport krijgen. 

Bewoners van Brokopondo begrijpen niet waarom er niet wordt opgetreden door de dc tegen mensen die illegaal bezig zijn. Zij zorgen voor enorme milieuschade en overlast. De activiteiten gaan dag en nacht door. Zij vinden het frappant dat eerder opgetreden is en nu de mensen weer vrolijk bezig zijn. Dit kan volgens hen niet gebeuren zonder toestemming. Vernomen wordt dat leden van de districtsraad aan de bel getrokken hebben, zonder resultaat. Asadang zegt dat het nooit goed is om in de nabije omgeving waar mensen wonen dit soort activiteiten te ontplooien. Goudwinning moet op deskundige wijze plaatsvinden en moet de bewoners van het district ook ten goede komen. Minister Akiemboto is duidelijk over deze kwestie: "Ik heb noch mondeling noch schriftelijk toestemming gegeven voor deze goudwinningsactiviteiten in Brokopondo". 
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April