Commewijne krijgt 'waterfabriek'
28 Sep 2019, 04:50
foto
SWM-directeur Marlon Oosterling en Helmut Haukes na de ondertekening van het contract voor de bouw van het waterstation te Commewijne. (Foto: Raoul Lith)


De ondertekening van het contract voor de bouw van het waterstation te Commewijne heeft vrijdag plaatsgevonden. “Het project draait allemaal rondom de bouw van een oppervlakte waterservice installatie in Commewijne, in de buurt van Peperpot” vertelt Alwin Linger, onderdirecteur Strategie en Beleid van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM).

Er zal daar circa 500 kubieke meter water per uur uit de rivier worden gezogen, dat bestemd is voor het leveren van water aan mensen in het district Commewijne. Momenteel wordt er met moeite 200 kubieke meter water per uur geproduceerd op Commewijne, zegt Linger.

Voor de bouw van het waterstation worden in zowel België als in Nederland ook enkele werkzaamheden uitgevoerd. In België zijn ze bezig met het installeren en opbouwen van de installatie onderdelen, die begin volgend jaar naar Suriname moeten komen. Het bedrijf Haukes is intussen begonnen met het ophogen en bouwen van de statics vrije funderingsconstructie voor het waterproductie centrum. Er worden ongeveer 200 palen geheid op het terrein om de installatie te kunnen dragen. Het streven is om dit binnen zes maanden af te hebben. De “waterfabriek”, installatie wordt begin 2020 vanuit België verscheept naar Suriname en geplaatst zodra de fundering af is.

Ook zullen er hoofdtransportleidingen worden gelegd in het district langs de Oost-Westverbinding om het water inderdaad naar de verschillende gebieden te brengen. Er wordt  gewerkt aan het distributienetwerk zodat het water op de meest efficiënte wijze naar de huishoudens kan gaan, legt Linger uit. Er is onder andere een nieuwe leiding gelegd vanuit Meerzorg naar Nieuw Amsterdam naar de huizen en de vele verkavelingsprojecten toe.

De extra 500 kubieke meter aan water per uur zal minimaal tot 2024 voorzien in de behoefte. Op dagbasis gaat het om een extra 10.000 kubieke meter aan water, wat inhoudt dat ongeveer 10.000 huishoudens van water kunnen worden voorzien via het netwerk. Volgens de SWM- onderdirecteur zal dit voor zowel de SWM als de mensen in Commewijne verlichting brengen. Er zal minder water via trucks  geleverd moeten worden en mensen zullen via het netwerk water krijgen. De mensen die nu nog geen water hebben, zullen worden voorzien en degenen die het voor een beperkt aantal uren krijgen, zullen langer over drinkwater beschikken. Linger benadrukt dat het van belang is dat de SWM naast de woonkernen, ook zo ver mogelijk komt zodat ook mensen die net erbuiten wonen ook van water worden voorzien.

De SWM is ook bezig te kijken wat de behoefte zal zijn tot 2040. Hiervoor is een haalbaarheidsstudie uitgevoerd, met financiering van de Franse instelling AFD. Wanneer de studie is afgerond, wordt er aanvraag voor financiering ingediend om ook die werkzaamheden uit te voeren om de behoefte te kunnen dekken tot 2040.

SWM-directeur Marlon Oosterling geeft aan dat de regering geadviseerd is om in het hele land zo snel als mogelijk over te gaan tot het gebruik van oppervlaktewater. “We moeten niet een dagje opstaan en ontdekken dat onze bronnen op zijn.” De twee moeten altijd in combinatie zijn. Van oudsher deden ze dit al op Moengo. “Er moet geen situatie zijn dat Commewijne straks water heeft en wij van Paramaribo daar naartoe moeten om water te halen.”

De bouw wordt uitgevoerd door Haukes terwijl de directievoering gedaan wordt door Sintech. De techniek die gebruikt zal worden heet omgekeerde osmose, wat betekent dat het verzilte water van de Surinamerivier zal worden ontzilt zodat de mensen zoet water krijgen dat voldoet aan de WHO-standaarden als het gaat om het zoutgehalte. Het totaal project kost 11 miljoen euro, dat de regering heeft vrijgemaakt. De voorbereidingen van het project zijn al in 2015 gestart.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May