Relatie Inheemsen en Ndyuka Tribale Marowijne nu 'intenser'
26 Sep 2019, 22:29
foto
Een moment bij de bilaterale bespreking tussen Inheemsen en Ndyuka Tribalen over de grenzen tussen hun dorpen, in het Beneden Marowijne-gebied. (Foto's: RO/NII)


De relatie tussen de Inheemsen en Ndyuka Tribalen van Marowijne wordt intenser. “We zijn vanaf nu als een tweeling,” zei kapitein Jozef Laurens van Pakira Kondre, dinsdag aan het einde van een bilaterale bespreking tussen Inheemsen en Ndyuka Tribalen over de grenzen tussen hun dorpen, in het Beneden Marowijne-gebied. Kapitein Margriet Biswane van het Inheemse Alfonsdorp, onderstreepte dat de twee groepen het goede voorbeeld gaven.

De dorpshoofden en basya’s van beide groepen hebben een gezamenlijke verklaring in viervoud ondertekend, ten overstaan van het Management Team (MT) ter realisatie van de Grondenrechten van Inheemse en Tribale volken in Suriname, zegt de voorlichting van het ministerie van Regionale ontwikkeling (RO).

De vertegenwoordigers van de Inheemse en Ndyukastam waren van 23 tot en met 25 september in Marchallkreek, voor de bijwoning van een driedaagse conferentie over de inhoud van de conceptwet ter erkenning van de grondenrechten. Dat overleg was een vervolg van een bespreking op 16 september in Erowarte, Marowijne.

Met de verklaring stellen partijen onder meer dat ze het goede nabuurschap en gemeenschappelijk gebruik van de bossen en het land dat hun leefgebieden beslaat, zullen voortzetten. Als de ene gemeenschap economische en of commerciële activiteiten wil gaan ontplooien in het gebied van de andere, zijn er wel overleg en speciale afspraken vereist.

Wensley Misiedjan, voorzitter van het MT feliciteerde de twee partijen. Hij moedigde hen aan overleg te plegen bij eventuele onduidelijkheden. Hij zegt dat het MT nog steeds bereid is om groepen die daar behoefte aan hebben, bij te staan.

De modelovereenkomst die ondertussen door enkele stammen en dorpen is ondertekend, bevat naast de specifieke onderlinge grenzen ook clausules waarin uitdrukkelijk staat dat de overeengekomen grenzen geen belemmering vormen voor de vredige manier waarop zij tot nu toe met elkaar hebben geleefd. Het MT heeft op verzoek van de belanghebbende groepen als facilitator een bijdrage geleverd bij besprekingen. Het is geen verplichting dat de gemeenschappen onderling een grens moeten vaststellen. Zij die dat wel hebben bepaald kunnen het laten vastleggen door het MT, meldt RO, via het Nationaal Informatie Instituut.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May