VN-top: Adhin roept op tot meer toegang tot financiering
27 Sep 2019, 00:02
foto
Vicepresident Ashwin Adhin heeft op de VN-top opgeroepen tot meer klimaatfondsen. (Beeld: VN)


Ontwikkelingslanden hebben sinds 2007 minder dan US$ 2 miljard aan klimaatfinanciering ontvangen. Dat is minder dan 14% van alle gecommitteerde klimaatfondsen. Suriname heeft met het oog op de gevolgen van klimaatverandering in februari de eerste topontmoeting georganiseerd voor High Forest cover Low Deforestation (HFLD) landen. Vicepresident Ashwin Adhin zei vandaag op de 74e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York dat hij het eens is met de secretaris-generaal dat dit het moment is voor actie en niet voor 'lege' toespraken en beloften als het gaat om klimaatverandering.

De 27 deelnemende ontwikkelingslanden hebben tijdens de ontmoeting in Paramaribo een gemeenschappelijke verklaring over HFLD mobilisatie van klimaatfinanciering aangenomen. Deze HFLD-landen hebben zich ertoe verbonden actie te ondernemen en hun toegang tot klimaatfinanciering te vergroten om hun bossen te behouden, vertelde Adhin op de VN-top. Suriname heeft het mandaat van deze groep te leiden bij het bereiken van gezamenlijke doelstellingen zoals verwoord in de Verklaring van Paramaribo. "Daarom roepen we op tot een sterke ambitie en meer acties voor wereldwijde mitigatie en aanpassingsinspanningen met name toegang tot financiering."

Voor wat betreft de lopende handelsgeschillen tussen grote internationale spelers, zei de vicepresident dat hij deze als een serieuze uitdaging beschouwt met ver strekkende gevolgen voor onze lokale economieën. "In dezelfde geest verzetten wij ons sterk tegen het plaatsen op de zwarte lijst en de willekeurige inbeslagname van middelen, zonder rekening te houden met de ernstige gevolgen voor de economische stabiliteit van landen." Hij voegde eraan toe dat deze "ongewenste acties" grote obstakels, buiten de controle van vele naties, blijven.

In een adem zei Adhin dat Suriname op dezelfde manier de voortzetting van het meer dan een halve eeuw oude economische, financiële en commerciële embargo tegen Cuba en zijn bevolking ten stelligste afkeurt. Herhaaldelijk heeft de overgrote meerderheid van de landen zich tegen dit embargo uitgesproken, stelde de vicepresident. "Je kunt je afvragen of het nu, eindelijk, niet de tijd is om te begrijpen dat voortzetting van deze maatregelen contraproductief was en zal blijven."

Hij noemde de classificatie van Suriname als een land met een gemiddeld inkomen, een obstakel om de Sustainable Development Goals (SDG's) te bereiken. Net als vele ontwikkelingslanden, waaronder het Caribisch gebied, is deze classificatie alleen gebaseerd op het bbp per hoofd van de bevolking en weerspiegelt deze onze kwetsbaarheden niet, stelde Adhin. "We verwerpen ten sterkste deze onrealistische classificatie die alle uitdagingen negeert waarmee we worden geconfronteerd en die met spoed moeten worden aangepakt." Hij stelde dat toegang tot concessionele financiering voor onze ontwikkeling van cruciaal belang is voor een snellere uitvoering van de Agenda 2030.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May