Opkoopprijs leidt tot halvering melkproductie
26 Sep 2019, 04:41
foto
Vertegenwoordigers van de melkboeren, de Melkcentrale en het ministerie van LVV tijdens een kennismakingsbezoek. (Foto: LVV/NII)


De melkproductie is binnen zeven jaar drastisch afgenomen. De Melkcentrale kreeg zeven jaar geleden nog 15.000 liters per dag, nu krijgt het bedrijf minder dan de helft van die hoeveelheid, zo'n 6.000 liters per dag. De drastische vermindering heeft voornamelijk te maken met de opkoopprijs van rauwe melk.

Melkboeren krijgen SRD 3,75 voor een liter melk bij een vetgehalte van 3.3 met een uitloop naar SRD 4.04 bij een hoger vetgehalte. De opkoopprijs zint de boeren niet. De Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) heeft laten weten dat als een prijsaanpassing uitblijft, de productie verder kan verminderen. De melkboeren hebben aangegeven dat producten als bijvoer, medicamenten, fokmateriaal en melkmachines, uit het buitenland moeten worden gehaald. Daar komt nog bij dat de prijzen van palen en draad voor omrastering van de weilanden, alsmaar blijven stijgen.

In een onderhoud met minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben de boeren de huidige stand van zaken binnen de sector aangegeven. De bewindsman laat via het Nationaal Informatie Instituut weten dat hij spoedig met de stakeholders om de tafel zal zitten om een kostprijscalculatie te maken. Op basis daarvan zal er vervolgens worden gesproken over een prijsaanpassing.

Voorts heeft Parmessar toegezegd dat het departement zal zorgen voor spermarietjes voor de kunstmatige inseminatie (KI). KI wordt toegepast voor rasverbetering. Het beleid van LVV is erop gericht om de vleeskwaliteit van het slachtvee te verbeteren en de efficiëntie bij het melkvee te verhogen. De bewindsman wil alle stakeholders betrekken bij het agrarische beleid, opdat eenieder één richting opkijkt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May