Conceptwet grondenrechten eind deze maand bij Dikan
26 Sep 2019, 18:32
foto
Driedaagse meeting met afvaardigingen van het Traditioneel Gezag (TG) van alle Inheemse en Tribale Volken van 23 tot 25 september te Marchallkreek (Brokopondo). (Foto: RO/NII)


Het zit er dik in dat de conceptwet grondenrechten eind september zal worden overhandigd aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO). Dit zegt Wensley Misiedjan, voorzitter van het Management Team Grondenrechten der Inheemse en Tribale volken in Suriname (MT), die de wet moet voorbereiden. Het werk is op schema, geeft hij aan. Misiedjan sprak bij de opening van een driedaagse meeting met afvaardigingen van het Traditioneel Gezag (TG) van alle Inheemse en Tribale Volken, van 23 tot 25 september te Marchallkreek (Brokopondo). 

Volgens Misiedjan is het feit dat sommige stammen en dorpen nog geen onderlinge grenzen hebben getrokken, geen sta-in-de-weg voor de afronding van de conceptwet die door het MT is voorbereid. Het proces om te komen tot wettelijke erkenning van de grondenrechten dwingt de groepen niet tot het bepalen van grenzen. In gevallen waarbij naburige stammen of dorpen wél een grens hebben bepaald, vindt het MT het wel handig als die is vastgelegd. In de conceptwet is er rekening mee gehouden dat niet alle stammen of dorpen zover zijn om de grenzen van hun woon- en leefgebied vast te stellen. Het proces waarbij de gemeenschappen zelf hun grenzen aangeven, waarna die worden vastgelegd, kan ook nog plaatsvinden zelfs nadat de wet is aangenomen door De Nationale Assemblee (DNA).

Op de openingsdag heeft Max Ooft, voorzitter van de Commissie Wetgeving, het concept beknopt behandeld met de aanwezigen. Het MT wordt tijdens de vergadering bijgestaan door afgevaardigden van de drie commissies: Commissie Wetgeving, Commissie Demarcatie en Commissie Bewustwording.
De vertegenwoordigers van het TG hebben gedurende de vergadering hun mening gegeven op de inhoud van de conceptwet.

Met de driedaagse ontmoeting in Marchallkreek heeft het MT de laatste week van de uitvoering van het ‘Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname’, ingeluid. Misiedjan heeft op 19 september tijdens de viering van Saamaka Daka in de Palmentuin al een ruwe versie van het concept aan de minister overhandigd. Daarna zijn er nog discussies gevoerd, aan de hand waarvan er correcties zijn gepleegd. Het opgeschoond concept zal binnen enkele dagen beschikbaar zijn, meldt de voorlichting van RO, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May