Parmessar: Samen werken, samen verdienen
26 Sep 2019, 10:26
foto
Minister Rabin Parmessar van LVV vergadert met belanghebbenden over de vastgestelde normen voor export naar Europa. (Foto: LVV)


In verband met de nieuwe voorwaarden gesteld door de EU voor de export van groenten, wordt aan het begin van de nieuwe maand een audit gehouden in Suriname. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig met het voorbereiden van de komst van een Europese delegatie die hiervoor wordt verwacht. Minister Rabin Parmessar wil alle exporteurs zover krijgen dat zij op tijd voldoen aan de vastgestelde normen, zodat Suriname optimaal kan blijven exporteren. Hij is voorstander van  ‘samen werken, samen verdienen.’

Het ministerie van LVV is al bijna 3 maanden bezig landbouwers en exporteurs voor te lichten en te trainen. Suriname staat op de lijst van landen waar er schadelijke organismen zijn onderschept. Dit staat op de website van EUROPHYT, de autoriteit die functioneert als een meldings- en snelle waarschuwingen systeem, met betrekking tot intercepties van fytosanitaire zaken, bij zendingen van planten en plantaardige producten, die in de EU worden ingevoerd of verhandeld binnen de EU zelf.

Sinds 2016 is door de EU kenbaar gemaakt dat het exportgebeuren naar Europa aandacht behoeft, als het gaat om de veiligheidsaspecten. In juli zijn aan Parmessar en andere belanghebbenden, tijdens een discussieavond van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname (VEAPS), de feiten met betrekking tot de export issues van groeten en fruit naar de EU, gepresenteerd. 

Parmessar stelde hierop de National Plan Protection Organization (NPPO) in, met de opdracht om Suriname er doorheen te leiden. Naast het maken van een plan van aanpak en de uitvoering ervan, zijn strenge inspectie en 100% controle doorgevoerd, als directe maatregelen ter regulering van intercepties vanuit Suriname. Regelmatig is met alle actoren gebrainstormd en acties ondernomen.

De Plantenbeschermingswet van 1965 is vernieuwd en wordt in oktober 2019 in De Nationale Assemblee (DNA) behandeld. Suriname heeft assistentie gevraagd van experts vanuit de EU, om de pre-audits door te voeren. Per 1 september zijn er wijzigingen van de fytosanitaire richtlijn doorgevoerd. Het blijkt dat meerdere producten een fytosanitair certificaat dienen te hebben. Per 14 december 2019 zullen alle groenten en fruit, die bestemd zijn voor export, voorzien moeten zijn van een fytosanitaire certificering, met een volledige verklaring/omschrijving.

De afdeling Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen van het ministerie van LVV, voert controle uit op de te exporteren groenten en fruit. Daarnaast zijn voorlichters en onderzoekers getraind in Goede Agrarische Praktijken, GAP, die vervolgens boeren landelijk hebben getraind, zegt de voorlichting van LVV, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May