Regering St. Maarten gevallen, verkiezingen mogelijk volgende maand
24 Sep 2019, 04:44
foto
Gouverneur Eugene Holiday van Sint Maarten begint overleg om te komen tot de vorming van een volgende regering.


Het kabinet Leon Marlin-Romeo van St. Maarten is gevallen. Twee statenleden, Luc Mercelina en Chanel Brownbill, hebben de partij The United Democrats/St. Maarten Christian Party (UD/SMCP) de rug toegekeerd. Volgens The Daily Herald is het tweetal al begonnen met het formeren van een nieuw kabinet met de oppositie.

De gouverneur van St. Maarten, Eugene Holiday, heeft maandag een ontmoeting gehad met premier Romeo-Marlin waarin hij op de hoogte is gesteld van het besluit van de ministerraad om een beroep te doen op artikel 50 van de grondwet om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te houden.

De premier heeft daarom een ontwerp van een nationaal decreet  ingediend waarin wordt opgeroepen om op 25 november 2019 verkiezingen te houden en het nieuwe parlement op 23 december 2019 bij een te roepen. Premier Romeo-Marlin heeft ook de portefeuilles van de ministers, de gevolmachtigde minister en de gevolmachtigde viceminister ter beschikking gesteld van de gouverneur.

Gouverneur Holiday heeft na bestudering, het ontwerp ontbindingsdecreet geratificeerd in overeenstemming met de grondwet en heeft het ontslagverzoek in overweging genomen. Hij heeft de ministers, de gevolmachtigde minister en de gevolmachtigde viceminister opgeroepen hun taken in het belang van St Maarten voort te zetten en met hem te blijven samenwerken totdat er een beslissing is genomen over hun ontslagverzoek.

Gezien de politieke ontwikkelingen, heeft gouverneur Holiday besloten om gesprekken te beginnen om de haalbaarheid van de vorming van een volgende regering vast te stellen. Het overleg vindt op 24 en 25 september plaats.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May