Hackomation richt zich op toerismeoorden
23 Sep, 08:33
foto
Theo Boomsma van IT-Core. (Foto: René Gompers)


In november gaat de vijfde Hackomation, de wedstrijd waarbij de deelnemers apparaten/systemen bouwen om allerhande praktische problemen op te lossen, van start. Hackomation is ook een event van IT-Core waarvan Kosmos Energy de hoofdsponsor is. De competitie duurt vier maanden, de bouwers moeten zich dit jaar richten op het bedenken van oplossingen voor toerismeoorden.

“We beginnen bijna direct na de Hackathon met de Hackomation in de eerste week van november,” deelt Theo Boomsma van IT-Core mee. “We hebben als thema Sustainable Tourism. Het houdt in dat de deelnemers oplossingen gaan bedenken voor bepaalde problemen waarmee recreatieoorden zitten. Denk bijvoorbeeld aan de energievoorziening, het oplossen van het waterprobleem, de verwerking van afval, of de bergen plastic flessen”. De oplossingen moeten een lange tijd meegaan of permanent een probleem verwijderen. 

Hackomation is een samentrekking van ‘hackathon’ en ‘automation’, licht Boomsma tegenover Starnieuws toe. “Het is software, elektronica, mechanica en internet. Het gaat dus om programma's schrijven én het bouwen van apparaten of systemen die een bepaalde opdracht automatisch moeten uitvoeren. Daarnaast moeten die apparaten verbonden zijn aan het internet, zodat processen op afstand gevolgd kunnen worden. De gebruiker kan dan op afstand ingrijpen. Soms zal het systeem dat zelf kunnen doen.” 

Een voorbeeld van zo een systeem dat op een eerdere hackomation is geproduceerd, is een apparaat dat de gezondheid van een foetus en de moeder ‘live’ bijhoudt en de informatie naar de gynaecoloog doorstuurt.  Een andere is een  landbouwsysteem dat zelf bepaalt wanneer de aanplant water nodig heeft en gediertes die schadelijk zijn, kan herkennen en automatisch uitschakelt. Boomsma deelt mee dat vanaf dit jaar veel meer moeite zal worden gedaan om prototypes verder te ontwikkelen. Het is meer dan bewezen dat Surinamers ideeën zodanig kunnen uitwerken tot ze ‘ production ready’ zijn.  

“Wanner de groep deelnemers compleet is, gaan we op veldbezoek,” geeft Boomsma aan. “We gaan naar enkele toeristische ressorten, we gaan kijken wat de problemen zijn. Alleen zo kun je met de beste oplossing komen. Alles wat we kunnen aantreffen, is potentieel iets waarvoor we een oplossing kunnen bedenken.” Boomsma deelt mee dat de ressorten zich ook zelf mogen aanmelden. “We gaan de teams koppelen aan vertegenwoordigers van bepaalde oorden die de problemen het best kennen, waardoor je een gerichtere oplossing krijgt.”

René Gompers