Saramaccaners krijgen bijzonder verlof op 19 september
17 Sep, 19:09
foto
19 september wordt geen nationale vrije dag. Dit maakt de regering bekend.


19 september wordt geen nationale vrije dag. Velen hadden gerekend op een vrije dag. De regering heeft besloten dat alle Saramaccaners in dienst van de overheid op deze dag bijzonder verlof zal worden verleend. Op 19 september 1762 is het vredeverdrag getekend tussen de koloniale overheid en de marrons van Boven-Suriname en Saramacca. 

Minister Stephen Tsang, ad interim voor Binnenlandse Zaken, heeft in een bekendmaking via het Nationaal Informatie Instituut meegedeeld dat deze Dag der Saramaccaners  (Saamaka Daka) in de stad en districten groots gevierd zal worden. Dit in verband met de herdenking van de ondertekening van het vredesverdrag. 

De Saamaka Daka zal dit jaar voor het eerst groots worden gevierd. De commissie Saamaka Daka had onlangs een verzoek gericht aan de regering om in verband met de viering van deze dag voor dit jaar 19 september in te stellen als een eenmalige vrije dag. Het doel daarvan is om de Saamaka gemeenschap de gelegenheid te geven om op deze vrije dag goed tot bezinning te komen. 

Er zijn verschillende activiteiten gepland, waaronder een lezing door de adviseur van de commissie Saamaka Daka, Eddy Jozefzoon. Op 19 september zal er een ‘tuwe wataa' (plengoffer) plaatsvinden aan de Kleine Waterstraat. De dag verder gevierd in de Palmentuin. De Saamka Daka wordt ook op Brownsweg, Foetoe Naa Kaba en in nog vijf grote dorpen in het Boven Suriname-gebied gevierd.