Training geeft blik op potenties met Indonesië
17 Sep, 18:35
foto
Ambassadeur Julang Pujianto van Indonesie is ervan overtuigd dat de bilaterale relaties tussen beide landen versterkt zullen worden. (Foto's: Raoul Lith)


De workshop 'Training of Trainers on Designing Your Business' en 'International Workshop for Small Medium Enterprises' die maandag is gestart, heeft de belangstelling van vele ondernemers gehad. Tijdens haar openingstoespraak zei minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa), dat dit een belangrijke samenwerking is voor het bereiken van de sustainable development goals.

De bewindsvrouw vertelt dat het initiatief voor het houden van de workshop vanuit Indonesië komt. Om zoveel mogelijk mensen profijt van de training te laten hebben, is besloten om participanten die niet alleen ondernemers zijn maar ook mensen die de informatie die ze krijgen kunnen terugbrengen naar de samenleving. “We hebben facilitators, trainers en business owners hier.” Ze benadrukt dat het einddoel duurzame ontwikkeling is, om mensen sterk te maken dat ze zelf economisch weerbaar zijn.

Pollack-Beighle zegt dat Indonesië één van drie landen is waarmee een relatie bestaat, waarbij het betalen van dubbele belasting, “double taxation”, is afgeschaft. Echter wordt dit volgens haar nog onvoldoende benut, zij denkt dat dit ligt aan het feit dat er geen directe connectie is tussen de landen. Momenteel is er contact met Garuda Airlines zodat er direct gevlogen kan worden naar Indonesië. Pollack-Beighle is het met de ambassadeur van Indonesië eens dat er potentie ligt in de handel tussen beide landen. Een voorwaarde hiervoor is dat we moeten produceren, ontwikkelen en innoveren.

Wat we mee hebben is dat er een historische connectie is met wat Suriname kan bieden aan Indonesië, maar ook de kennis die beschikbaar is vanuit Indonesië. De minister vindt dat we dat  beter moeten gaan benutten. Ook het financieren van mogelijke projecten op  het gebied van infrastructureel gebied via islamitisch bankieren vanuit Indonesië worden volgens haar bekeken.  “Energie is de nieuwe taal die we praten.” Suriname heeft absoluut een rijke diversiteit aan opportunities en resources beschikbaar voor Indonesië die we beter moeten gaan benutten.” Er moeten mensen worden gestimuleerd om te gaan denken, zich te ontwikkelen en innovatie ter hand te nemen, dat we niet te klein zijn om dat te kunnen. Op deze manier zijn we volgens haar instaat product gaps identificeren om dat verder te ontwikkelen.

Ambassador Diar Nurbintoro van de Indonesische delegatie hoopt dat deze samenwerking tussen de ambassade en het ministerie Buza voordelen oplevert voor Suriname en het land versterkt. De activiteit moet ook de bilaterale relatie tussen de twee landen versterken. Komende week organiseert de ambassade ook de Indofair. Suriname is één van de belangrijkste partners van Indonesië in het Caribisch gebied. De ambassadeur vertelt dat klein- en middelgrote bedrijven in Indonesië zorgdragen voor nationale economische groei en 96% van de totale beroepsbevolking hier werkzaam is. Voor Suriname zijn deze bedrijven ook een belangrijke sector die werkgelegenheid verschaft. Deze training is de eerste die Indonesië in de regio heeft georganiseerd.

Julang Pujianto, ambassadeur van de republiek van Indonesië in Suriname, is verheugd met de workshop die partijen gezamenlijk hebben georganiseerd. “We hebben een hoge mate van enthousiasme ervaren binnen de bedrijvensector en de stakeholders in Suriname voor de workshop. Er hebben zich meer mensen aangemeld dan de organisatie kon faciliteren.” Er zijn volgens hem 30 gelukkige participanten geselecteerd voor het bijwonen van de workshop. Pujianto benadrukt dat de workshop de bilaterale relaties zal versterken tussen de beide landen.

Gedurende het jaar zijn er al activiteiten uitgevoerd die dit kan versterken waaronder een best practices diplomatieke training afgelopen maart, de coconut shell craft & pottery training, de Indofair die aan het eind van de maand gehouden wordt, het bezoek van dertien Surinaamse zakenlieden aan de Indonesische Latijns Amerikaanse en Caribische business forum en een bezoek aan Jakarta. Suriname is meer dan een vriendelijk land voor Indonesië, Surinamers zijn onze broers en zusters, benadrukt Pujianto. Hij ziet graag meer deelname van Indonesische zakenmensen en stakeholders in economische ontwikkeling, de bouw van infrastructuur en connectiviteit en het investeren in handel en economische activiteiten in Suriname. Hij weet dat hij als ambassadeur hiervoor hard zal moeten werken. De workshop is volgens de ambassadeur een kleine stap in deze richting.

Raoul Lith