Bahama's: VN-chef geschokt door verwoesting Dorian
15 Sep, 18:48
foto
Secretaris-generaal António Guterres bezoekt een opvangcentrum en spreekt met enkele evacuees van de Grand Bahama- en Abaco-eilanden tijdens zijn bezoek aan het door orkaan Dorian getroffen Bahama's. (Foto: UN)


Tropische storm Humberto geselde al verwoeste delen van de Bahama's met hevige regen en sterke wind voordat hij vanmorgen naar het noordwesten kroop en volgens voorspellers waarschijnlijk voor het einde van het weekend tot een orkaan zal uitgroeien.

De storm, met maximale aanhoudende winden van 85 km per uur, zal volgens het Amerikaanse National Hurricane Center naar verwachting tot begin volgende week op flinke afstand van de oostkust van Florida koersen om daarna naar het centrum van de Atlantische Oceaan te gaan.

Meteorologen zeiden dat de storm tot en met vandaag ruim15 cm regen kon laten vallen in sommige delen van de Bahama's, maar het zou geen gevaarlijke stormvloed veroorzaken op de noordwestelijke eilanden, die eerder deze maand werden gemangeld door orkaan Dorian, een categorie 5 storm en één van de sterkste Atlantische orkanen die ooit land trof.

Humberto kon de hulpverlening echter bemoeilijken in het gebied waar duizenden gebouwen werden weggewaaid en 70.000 mensen achterbleven verstoken van onderdak, voedsel, water en medische hulp. Hubert Minnis, premier van de Bahama’s, heeft gezegd dat honderden mensen worden vermist en het officiële dodental van Dorian op 50 staat, maar dat het aantal naar verwachting zal stijgen.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, arriveerde vrijdag in Nassau als blijk van de internationale steun. Guterres zei dat Dorian een wake up call moet zijn voor de wereld over de gevaren van klimaatverandering en herhaalde dat de internationale gemeenschap meer actie moet ondernemen om de klimaatcrisis aan te pakken. "De hele internationale gemeenschap moet de klimaatcrisis aanpakken door ambitie en actie te verhogen om de Overeenkomst van Parijs uit te voeren," zei hij tijdens een gezamenlijke persconferentie met de premier van de Bahama’s, terwijl hij leiders aanspoorde om de aanstaande VN klimaattop bij te wonen in New York 'met plannen, geen toespraken'.

Guterres merkte op dat de best beschikbare wetenschap zegt dat we er collectief voor moeten zorgen dat de wereldwijde temperatuurstijging niet verder gaat dan 1,5 graden. Hij zei dat er minder dan 11 jaar over is om onomkeerbare klimaatverstoring te voorkomen, dat de uitstoot tegen 2030 met 45% moet worden verminderd en de CO2-neutraliteit moet worden bereikt tegen 2050. “Dit is een strijd voor ons leven, maar het is een strijd die we kunnen en moeten winnen,” zei hij. “Er bestaan oplossingen, maar om deze te bereiken, moeten we stoppen met het subsidiëren van fossiele brandstoffen en stoppen met het bouwen van nieuwe kolencentrales tegen 2020 over de hele wereld," voegde hij eraan toe.

Guterres leek zaterdag zichtbaar geschokt na een oriëntatievlucht, met een helikopter van de Nederlandse marine, te hebben gemaakt over Abaco die de dupe was van de impact van Dorian. “Ik was geschokt. Ik had nog nooit zo'n enorme systematische verwoesting gezien," vertelde Guterres verslaggevers. "Orkaan Dorian is geclassificeerd als categorie 5, ik denk dat het categorie hel is, maar het werd niet aangedreven door de duivel."

Hij zei dat de internationale gemeenschap zich moet bundelen om landen als de Bahama's te steunen, die niet hebben bijgedragen aan de klimaatverandering "maar de eerste lijn vormen van de verwoestende gevolgen."
Advertenties