Ambassadeur Zambia: Suriname wil mijnexperts uit Zambia
15 Sep, 00:56
foto


Suriname zoekt naar mogelijkheden om mijnexperts van Zambia aan te trekken die zijn mijnen kunnen ontwikkelen. Volgens Alfreda Kansembe, ambassadeur van Zambia in Brazilië met een extra accreditatie in Suriname, zei dat het verzoek van Suriname is ingediend in afwachting van een proactieve reactie van Zambia.

President Desi Bouterse zou het verzoek aan Zambia hebben gedaan tijdens bilaterale gesprekken met ambassadeur Kansembe nadat zij haar geloofsbrieven had aangeboden. Kansembe zei volgens de Lusakatimes en Afrikanews online dat Suriname al een Memorandum of Understanding aan Zambia heeft gepresenteerd. Suriname zou graag bilaterale overeenkomsten voor mijnbouw, toerisme en culturele samenwerking willen sluiten, zodra de relevante autoriteiten positief reageren, voegde de diplomaat eraan toe.

Ze merkte op dat de Surinaamse president optimistisch is dat Zambiaanse mijningenieurs met hun enorme ervaring, de vitale industrie in zijn land zullen helpen. Ambassadeur Kansembe zou haar genoegen hebben uitgesproken bij het vooruitzicht op werkgelegenheid voor mijnexperts van wie de remittances (overmakingen naar hun geboorteland) de Zambiaanse economie kunnen stimuleren.

De informatie van Lusakatimes is ontleend aan een verklaring van de eerste secretaris voor Press en Public Relations van de Zambiaanse ambassade in Grace Makowane, Brazilië.

Zambia, officieel de Republiek Zambia, is het voormalige Noord Rhodesië. Het ligt in Afrika en grenst aan de Democratische Republiek Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. De belangrijkste economische drijfveer van Zambia is de mijnindustrie, voornamelijk koper. Volgens het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft 68% van de bevolking in Zambia onder de armoedegrens. Net als in veel Afrikaanse landen is aids een gezondheidsbedreiging in Zambia. Het land is er nog niet in geslaagd oplossingen te vinden om de verspreiding van aids tegen te gaan.
Advertenties