Minister Elias: Suriname en Cuba verdiepen samenwerking
14 Sep, 14:31
foto
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid (derde van links) heeft een onderhoud gehad met een deel van de Surinaamse studenten dat in Cuba studeert.


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft vrijdag een delegatie geleid naar Cuba. Hij heeft gesprekken gevoerd met verschillende Cubaanse autoriteiten belast met de gezondheidszorg w.o. het Internationaal Gezondheidscentrum 'La Pradera', Servicios Medicos Cubanos (Cubaanse Medische Diensten) en de Cubaanse minister van Volksgezondheid. De minister heeft ook een onderhoud gehad met zijn Cubaanse collega, José Angel Portal Miranda, waarbij de verdere verdieping van de samenwerking tussen Suriname en Cuba op het gebied van de gezondheidszorg wederom aan de orde is gekomen.

De Surinaamse delegatie bestond verder uit minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de ambassadetop onder leiding van ambassadeur Marciano Edgar Armaketo. Tijdens het bezoek aan La Pradera, een instituut dat zich voornamelijk bezighoudt met de rehabilitatie van patiënten, is tijdens een uitgebreide presentatie aangegeven dat patiënten eveneens terecht zijn voor een volledig gespecialiseerde assistentie op klinische gebieden zoals oncologie, neurowetenschappen en fonologie. Tevens biedt dit centrum met het oog op het bevorderen van gezondheidstoerisme diensten aan in een natuurlijke omgeving met resort voorzieningen en hotelcomfort. Na de presentatie heeft de Surinaamse delegatie een rondleiding gehad in het gezondheidscentrum.

Minister Elias heeft ook gesprekken gevoerd met een vertegenwoordiging van de Servicios Medicos Cubanos, het Cubaans instituut belast met de commercialisatie van Cubaanse Medische Diensten, waarbij o.a. een mogelijke introductie van het Heberprot-P geneesmiddel in Suriname aan de orde is gekomen. Heberprot-P is vooralsnog het enig geneesmiddel tegen ontstekingen aan de ledematen van diabetespatiënten en wordt alleen op Cuba geproduceerd. Dit efficiënt geneesmiddel kan o.a. amputatie bij diabetespatiënten voorkomen. 

De delegatie heeft op de ambassade van de Republiek Suriname te Cuba een deel van de Surinaamse studentengemeenschap ontvangen waarbij de studenten de gelegenheid werd geboden hun ervaring te delen. Er is ook van gedachten gewisseld over vraagstukken rond hun studie.