Familie Robert Mugabe woedend over begrafenisplannen
12 Sep 2019, 22:34
foto
De kist van Mugabe in zijn residentie in Harare. (Foto: AFP)


De familie van Robert Mugabe zegt geschokt te zijn, omdat ze niet door de regering zijn geraadpleegd over de ceremonies voor de begrafenis van de voormalige president van Zimbabwe. Mugabe (95) stierf vorige week tijdens een medische behandeling in een ziekenhuis in Singapore. De naaste familie en de regering worden het niet eens over de laatste rustplaats van Mugabe.

De familie van Mugabe zegt dat zijn lichaam op zondagavond zal worden tentoongesteld in zijn thuisdorp Kutama en dat hij zal worden begraven tijdens een privéceremonie op maandag of dinsdag. De regering had gewild dat hij werd begraven in National Heroes Acre net buiten de hoofdstad Harare.

"We nemen met grote bezorgdheid nota van de manier waarop de regering van Zimbabwe het programma voor de begrafenis van wijlen Robert Gabriel Mugabe heeft opgesteld, zonder zijn naaste familie te raadplegen die belast was met het communiceren van zijn laatste wensen met betrekking tot zijn begrafenis," zei de familie in een verklaring.

"Als zijn naaste familie hebben we ook met shock geconstateerd dat de regering van Zimbabwe ons probeert te dwingen een programma te aanvaarden voor de begrafenis van wijlen Robert Gabriel Mugabe dat in strijd is met zijn wensen over hoe zijn stoffelijk overschot te begraven."

De familie was bereid om met de regering samen te werken aan een programma "in overeenstemming met zijn wensen over hoe zijn stoffelijk overschot zal worden begraven", ging de verklaring verder. Ze zeggen dat de man die 37 jaar lang Zimbabwe leidde, begraven wilde worden in zijn landelijke woning, maar de regering heeft hem tot een "nationale held" verklaard en een plek voor hem gereserveerd in National Heroes Acre.

"Zijn lichaam zal op zondagavond in Kutama liggen, gevolgd door een privé begrafenis, hetzij maandag of dinsdag, geen National Heroes Acre en dat is de beslissing van de hele familie," zegt Leo Mugabe, een andere neef van wijlen Mugabe, donderdagmorgen aan persbureau AFP. Een ander belangrijk zorgpunt van de familie, volgens de verklaring, was dat de weduwe van Mugabe de kist nooit zou verlaten tot de teraardebestelling."Eén van de wensen van wijlen Robert Gabriel Mugabe gaf aan dat zijn vrouw, Dr. Grace Mugabe, NOOIT de kist met zijn stoffelijke resten mag  verlaten gedurende de begrafenisrituelen tot zijn stoffelijk overschot is begraven."

Zimbabwanen krijgen de gelegenheid om de komende twee dagen afscheid te nemen van hun voormalige president in het Rufaro Stadion, Harare, waar hij bijna 40 jaar geleden de vlag van onafhankelijk Zimbabwe hief.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May